В края на всяка година се правят класации в областта

...
В края на всяка година се правят класации в областта
Коментари Харесай

Второто десетилетие на 21 век в поп културата: Стрийминг, Дисни и Бионсе

В края на всяка година се вършат ранглисти в региона на културата: най-хубави филми, книги, албуми. Всички отминаващи десетилетия също следват това предписание. Така че, когато става дума за ретроспектива за последните 10 години, задачата може да наподобява най-малкото сложна, а в най-лошия случай даже невъзможна. Но Франс прес реши да одобри това предизвикателство.

От стрийминг революцията до премахването на бариерите сред музикалните жанрове, като се премине през появяването на нови звезди, ето някои основни детайли от второто десетилетие на 21 век.

Стрийминг потомство

В началото на 2010 година Спотифай имаше по-малко от един милион клиенти, Нетфликс малко над 12 милиона, а стримийнгът беше по-скоро някакъв куриоз, в сравнение с феномен. Десет години по-късно музикалната платформа има 248 милиона консуматори, а Нетфликс - над 158 милиона.

Телевизията, музиката и даже киното бяха преобразени от появяването на тази нова потребителска мода, позволяваща достъп до всичко във всеки миг.

Аудио и видеоплатформите основават и унищожават музикални кариери, до момента в който дисковете и свалянето на музика бяха изтласкани до позицията на пазарни ниши.

Като цяло ЮТюб зае решаваща роля в музикалния и развлекателния пейзаж дотам, че да образува усетите на по този начин нареченото потомство Зет или постмилениалното потомство.

Широкото разпространяване на кабелните технологии, след това появяването на оптичните кабели, на прогресивното разрастване на 4G мрежите отстраниха софтуерните трудности пред всеобщия стриймийнг, които допреди 10 години правеха съвсем невероятно сходно ползване.

Новите софтуерни благоприятни условия, предлагани от операторите, също раздрусаха промишлеността на видеоигрите с повсеместното разпространяване на онлайн игрите с присъединяване на доста играчи с помощта на стрийминга, което благоприятства също и появяването на е-спорта (професионални играчи се съревновават по сред си, играейки едвам и съща видеоигра пред фенове - бел. прев.).

И наклонността се форсира даже с дебюта в Съединени американски щати на 5G, което би трябвало разреши да се избегне несъразмерното натоварване на мрежата.

Стриймингът придружи и миграцията на консуматори на малкия екран и компютрите към смарт телефоните, които към този момент са главните устройства за ползване на аудио и видеосъдържание, сериали, филми, спортни стратегии, информация, музика или игри.

Да живее маратонското гледане

Имаше един миг, в който гледането на желаната телевизионна стратегия беше еднакво на обзор при доктор. Трябваше да си пред екрана в хола в тъкмо избран час.

Благодарение на Нетфликс, Хулу, Амазон и други платформи човек гледа в този момент до безсилие епизоди на обичаните си сериали, където и когато си изиска.

И от това състезание сред огромните кабелни малките екрани и интернет колосите се родиха голям брой шоу стратегии и сериали, допустимо най-високотехнологични и неведнъж с по-добро качество и по-скъпи от доста филми.

" Игра на тронове ", средновековно-фантастичната сага, почнала през 2011 година, е първото заглавие, което незабавно изниква в мозъка. Секс, принуждение и дракони - това всеобщо привличаше феновете, сезон след сезон. А с помощта на събиранията на почитатели (comic con) и на маркетинга сериалът се трансформира в публичен феномен.

Но през миналото десетилетие имаше сериали за всевъзможни усети.

" В обувките на сатаната ", историята на учител по химия, болен от рак и станал дилър на метамфетамини, завърши при започване на десетилетието.

Мрачното политическо бъдеще на " Историята на прислужницата " също откри своята аудитория, вдъхновявайки разнообразни прояви, като се почне от събития с маскарадни костюми и се стигне до митинги в четирите краища на света.

Комедиите " Модерно семейство ", " Вице " и " Удивителната госпожа Мейзъл " очароваха феновете, без значение дали ги гледаха на телефоните си, компютрите или тв приемниците.

Господството на Дисни

През златната си епоха Холивуд беше доминиран от Big Five - петте огромни кино студии. Съдейки по данните от боксофиса през днешния ден можем да приказваме за Big One - Дисни.

Почти всеки трети $, извоюван от киноиндустрията тази година, отиде в джобовете на Мики Маус, като общо в целия свят приходите са 10 милиарда $. Данните не регистрират новия филм от сагата " Междузвездни войни " - " Възходът на Скайуокър ", който излиза тъкмо преди Коледа.

Този поврат не е плод на чиста случайност.

Президентът и изпълнителен шеф на Дисни Боб Айгър през цялото десетилетие изкупуваше за милиарди долари огромни студии, с цел да реализира най-лудите мечти на запалените компютърджии (и да си обезпечи шест кино лентата измежду най-големите търговски триумфи на всички времена).

След изкупуването през 2009 година на Марвел и неговия вкусен азбучник от супергерои ( " Отмъстителите: Финалът " стана най-доходоносният филм в историята), той добави Лукасфилм ( " Междузвездни войни " ) през 2012 година и Фокс (поредицата " Х-мен " и бъдещите продължения на " Аватар " на Джеймс Камерън) през 2019 година

Освен това Дисни реши да обнови каталога си чрез римейки ( " Аладин ", " Цар Лъв " и др.) за огромно наслаждение на най-малките... и най-носталгичните.

Повече разнообразие

Едни от най-големите рап шлагери в края на това десетилетие е ремикс на кънтри парче, записано от млад цветнокож педераст от Атланта - " Old Town Road ". Това е положително резюме на последните години, в които шоубизнесът и културните институции се отвориха за създатели, които не са обезателно с бяла кожа, от мъжки пол и хетеросексуални.

Друг непредвиден воин от света на музиката е пристан попът - този корейски свръхритмичен и кичозен поп, който се наложи в класациите. Парчето " Gangnam Style ", което огласи планетата през 2012 година, е един от най-ярките образци на този жанр.

Регетонът и южноамериканските жанрови смесици, сред рапа и латинопопа, окупираха дискоклубовете в целия свят, следвайки тласъка, обещано от мегахита " Despacito " (2017 г.), чийто клип стана най-гледания в ЮТюб с над 6,5 милиарда прегледа.

Телевизионният сериал " Трансродител " промени вечно представянето на транссексуалните в малкия екран, а африканският супергерой на Марвел " Черната пантера " с помощта на акомодацията на неговите завършения на огромния екран се трансформира в същински обществен феномен.

През 2016 година придвижването #OscarsoWhite прикани за повече разнообразие в американската Академия за кинематографично изкуство и просвета, която реши, че измежду нейните 6200 членове с право на глас ще има повече хора с друг етнически генезис.

Новите кралици на музиката

В безпощадния свят на музиката не е задоволително да имаш глас, добър аранжимент и добър текст.

За да стигнеш на върха, би трябвало да имаш и фешън марка, козметична линия или засилено наличие в обществените мрежи (списъкът не е цялостен и разрешава всевъзможни други интерпретации).

В този смисъл Бионсе е безспорно звездата на десетилетието, която има в актива си концерти по време на фестивала Коачела и осъществяване в полувремето на Супер Боул (финала на шампионата по американски футбол), две бременности, на които медиите обърнаха голямо внимание, и присъединяване в римейка на " Цар Лъв ". Освен това управлява и марката Айви Парк, извоюва си партньорство с Адидас, направи документален филм и употребява рецесията в фамилните си връзки с Джей-Зи, с цел да сътвори албум " Lemonade ", който имаше голям триумф измежду публиката и критиците.

" Колкото повече одъртявам, толкоз повече съзнавам цената си ", сподели тя при започване на месеца пред сп. " Ел ".

И тя не е сама. Освен комерсиалните си триумфи ( " Work " ) Риана натрупа цяло положение с помощта на марките си гримове и долни дрехи и даже се асоциира с Ел Ви Ем Ейч.

Тейлър Суифт също събра 10 награди Грами от 2010 година до момента, сътвори палитра от парфюми и се впусна в борбата за продобиване на правата върху записите си.

Финансовото изражение на всяка една от тези три певици е над 300 милиона $.

Така че кой ръководи света?

Меги Доналдсън, Томас Ърбайн, Андрю Маршал и Сюзан Стъм от Франс прес/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР