В края на септември 2014 година в орбита около Марс

...
В края на септември 2014 година в орбита около Марс
Коментари Харесай

Индийската мисия търси метан на Марс!

В края на септември 2014 година в орбита към Марс дойде индийска галактическа задача. След няколкомесечно мъртвило и съвсем никакви вести от въпросната задача, индийската галактическа организация най-сетне наруши мълчанието. Освен че бяха оповестени някои нови фотоси (като горната, на каньона Валес Маринерис), дойдоха вести от това, което всички чакаме с неспокойствие: данни от метановия датчик на Марс!

Още няма мотив за неспокойствие, работата е към момента в самото начало и метан към момента не е открит, само че датчикът работи чудесно. Първо, няколко думи за значимостта на метана. Метанът (съединение на въглерода, обвързван с четири водородни атома) е най-простото органично съединяване. Присъствието му в атмосферата на Земята е най-често резултат от метаболизма на метанообразуващи бактерии. Става ясно за какво търсим метан и в атмосферата на Марс – в случай че подобен бъде открит, това би бил един от признаците за възможна биологична интензивност и на Червената планета. Единствено съществуването на метан не е задоволително, тъй като съществуват и небиологични пътища за приемането му. Но картографирането на метана в атмосферата на Марс би дало насоки за неговия източник, както и насоки по тази причина къде да търсим живи организми.

Долното изображение съставлява карта, основана благодарение на метановия датчик на индийската “Марсианска орбитална задача ”:

Първи резултати от метановия датчик на индийската “Марсианска орбитална задача ”. Credit: SAC/ISRO

Тази карта демонстрира отражателната дарба на повърхността на Марс съгласно контролния канал на метановия датчик, който работи при дължина на вълната, при която атмосферният метан е транспарантен за инфрачервени лъчи. Това са началните (контролните данни).

През идващите няколко месеца тези данни ще бъдат съпоставени с данни от другия канал на метановия датчик, който работи при дължина на вълната, при която метанът всмуква светлина.

Това ще разреши освен да се удостовери дали има метан на Марс, само че също по този начин ще се направи карта на равнището на метан в атмосферата.

Инфо: Planetary.org Blog

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР