В края на първия месец от есента може да се

...
В края на първия месец от есента може да се
Коментари Харесай

Наесен се очаква поскъпване на хляба

В края на първия месец от есента може да се чака повишаване на хляба - със 7-8 стотинки . Това предвидиха производители и специалисти пред “24 часа”.

На някои места в страната към този момент има нарастване от 5 ст. и кг самун е 1-1,10 лева . Това значи, че наесен цената му ще стигне 1,20 лева Причината е в поскъпналото зърно, чиито котировки са се вдигнали не са единствено у нас, само че и в цяла Европа и Съединени американски щати. Фактори са и по-скъпият природен газ, както и лекото нарастване на цената на тока.

" Към днешна дата хлебното зърно у нас се търгува за 350-360 лева за звук, а това, което се счита за по-малокачествено или за фуражно, мина 300 лева за звук. На същата дата предходната година двете категории пшеница костваха надлежно 320 и 280-290 лева за звук ", сподели ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Радослав Христов.

Разликата е 12%. Според Христов тя няма да се промени изключително до края на акцията, тъй като това са световни трендове, подбудени от неприятните климатични условия това лято. " Ще забележим какво ще стане с житото в Украйна и Русия, където се жъне по-късно, само че трендовете и там са същите. В Англия, Германия и Франция житото тази година безусловно изсъхна и неизбежно цените ще се вдигнат, в случай че не са се нараснали към този момент ", съобщи той.

В същото време опциите на българските зърнопроизводители да влияят върху цените, като пуснат на пазара запасите от предходните години, не са изключително огромни , счита Христов. " Каквито и огромни хамбари да имаш, те ще са за не повече от 100 хиляди тона пшеница, а годишното произвеждане у нас е към 6 млн. тона. При това огромни хранилища имат малко на брой от общо 60-те хиляди зърнопроизводители ", изясни той.

Според Николай Вълканов - анализатор от неправителствената организация “Интелиагро”, към 60% от себестойността на хляба се образува от главната суровина. Това значи, че за един кг повишаването спрямо предходната година ще е от порядъка на 7-8 ст.

Вълканов счита, че повишаването ще е реалност към края на септември или началото на октомври, защото към два месеца са нужни измененията в цената на зърното да се отразят върху крайния артикул . Дали по-високата цена ще бъде неизпълним фактор - има позиция, че огромното многообразие ще тушира повишаването. Ще има игра с грамажи или смяна на рецептата, с цел да няма очевидно по-голяма цена, а може да се създава и самун с друго име, приключва анализът.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР