В края на осемдесетте години на ХХ век експертът по

...
В края на осемдесетте години на ХХ век експертът по
Коментари Харесай

Д-р Филип Петерсен: Путин е терорист, Брекзит и избирането на Тръмп са хибридни операции

В края на осемдесетте години на ХХ век специалистът по хибридна война и сигурност лекар Филип Петерсен предсказва разпадането на Съветския съюз, откакто задълбочено изследва подхванатите тогава промени. Изследва също и тактиките на съветската войска, и по този начин наречената теория Герасимов за съветските хибридни войни. Той е в България като посетител на Софийския конгрес за сигурност.

В изявление за Българска национална телевизия лекар Петерсен разяснява по какъв начин спорът в Украйна ще се отрази на съветската военна теория.

" Трябва да разберем, че мястото, на което се намираме сега в Украйна е един стадий от една международна война, която се организира против западната народна власт. Самата война продължава към този момент повече от 15 години. Макар и да няма доста огромни кинетични триумфи на Русия, некинетичните интервенции са били изключително сполучливи - Англия напуща Европейския съюз, Тръмп е подложен в Белия дом ", съобщи лекар Петерсен.

Той дефинира президента на Русия Владимир Путин като " главният терорист на водещо място ". Според специалиста по сигурност целият предишен опит на съветския държавен глава е обвързван с провеждането на терористични интервенции в Западна Европа.

Военните триумфи на Украйна съгласно Петерсен се дължат на образованието и оборудването, предопределени за избрана тактическа дълбочина. Той смята, че тактически поврат може да настъпи, само че това ще се случи мъчно. Той уточни главните загуби на Русия - 2500 от най-хубавите танкове и цялата елитна настъпателна пехота.

Хибридните войни, които води Русия

Операциите по водене на хибридна война по думите на Петерсен включват 9 детайла - 4 кинетични и 4 некинетични, като част от тях преглеждат напредването и логистиката, а деветият детайл е опасността да се прибегне до нуклеарно оръжие.

" В съветската военна теория и доктрината за ново потомство война те практикуват и приказват за тактически, оперативни и стратегически нуклеарни оръжия и тяхната приложимост. Според доктрината те се употребяват, с цел да се реализира прогрес в противоборството. Съединени американски щати са разгърнали неядрени оръжия, с които могат да се опълчват на съветските нуклеарни оръжия, само че искрено не бих се изненадал руснаците да употребяват и атомни оръжия. Те имат доста дребни атомни оръжия. " – разяснява специалистът по хибридна война и сигурност.

Според него този тип оръжия употребяват нов тип технология, която в Съединени американски щати не е създадена. Той твърди, че руснаците са в положение да създадат доста дребен атомен заряд. Ако той бъде употребен, съгласно специалиста, ще минат няколко дни преди въобще разберем, че атомно оръжие е влезнало в приложимост.

По негови думи войната в Украйна не е трансформирала съветската военна доктрина. Онова, което ние назоваваме хибридна война, там назовават „ война от ново потомство “.

" Цялата концепция там е да се прибягва до способи за влияние без военна мощ против съперника. Този тип война е допълващ. Сега виждаме по какъв начин всички аспекти от доктрината Герасимов са обърнати наобратно от Путин ", изясни Петерсен.

" Не мисля, че Путин може да просъществува дълго. Смятам, че ние просто би трябвало да притискаме съветското водачество досега, в който то деколонизира цялата империя основана от 1552 година нататък. Тя би трябвало да бъде разпусната и народите из Русия през днешния ден следва да преминат към самостоятелност и сами да избират пътя си напред. " - акцентира той.

Стратегията на Западните демокрации в областта на сигурността

Според специалиста би трябвало да почистим личните си политически подиуми и преди всичко - политическата сцена на Америка.

" Ние поносим провали чрез политици, които са продали душата си на Путин, които взимат пари от руснаците ", съобщи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР