В края на октомври 2023 г. жилищните кредити са 19

...
В края на октомври 2023 г. жилищните кредити са 19
Коментари Харесай

С близо 20% ръст за година, жилищните кредити в България надхвърлят 19 милиарда лева

В края на октомври 2023 година жилищните заеми са 19 милиарда лева и нарастват на годишна база с 19,2%. Това съставлява и 18,8% годишно нарастване през септември 2023 година. Това демонстрират данни от статистиката на Българска народна банка.

Такъв годишен растеж не се следил от много време насам. Дори по време на взрива на покупките на парцели у нас през 2020 и 2021 година растежите са били надалеч по-малки. Според данните за годишните промени в проценти на банката, растежът на жилищните заеми за семействата през 2020-а е бил 11%, а през 2021-а това число е 16%.
 България е европейската страна с най-вече жилища на глава от популацията
Никъде в Европа хората нямат толкоз доста жилища, колкото у нас

Ето за какво цените на парцелите в страната няма да стартират да падат скоро

У нас, от известно време, се следи спад на покупко-продажбите с недвижими парцели, съгласно имотни организации. Очаква се тази година да приключи точно със спад в покупко-продажбите, а по-късно и цените на жилищата да се охладят. Това са прогнозите на едни от най-големите имотни организации у нас.

По отношение на лихвите, за момента страната ни е с едни от най-ниските лихви в Европа. Според специалисти от бранша в случай че има смяна то, тя няма да бъде толкоз огромна. По-скоро банките ще стягат критериите към кредитополучателите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР