В края на ноември ръководителите на Узбекистан и Казахстан Шавкат

...
В края на ноември ръководителите на Узбекистан и Казахстан Шавкат
Коментари Харесай

Какво предлага Европа на Централна Азия?

В края на ноември ръководителите на Узбекистан и Казахстан Шавкат Мирзийоев и Касим-Жомарт Токаев се срещнаха един след различен с френския президент Еманюел Макрон. Всеки от тях получи обещания за многомилиардни вложения и гаранции за разширение на стратегическите партньорства. В същото време Макрон не крие, че желае да притисне Русия в постсъветското пространство.

Град на любовта

Токаев беседва с Макрон ден след диалозите с Владимир Путин. Това е второто му задгранично посещаване след преизбирането му за президент. Държавните глави се договориха да развиват съдействието в региона на културата, образованието и стопанската система. Освен това Токаев приказва за политическите и стопански промени в Казахстан. Тогава той беседва с ръководителя на френския Сенат Жерар Ларше, призовавайки го да ускори междупарламентарния разговор.

Седмица преди този момент Мирзийоев беше в Париж. На състоялия се преди ден узбекско-френски бизнес конгрес стана дума за вложения на стойност шест милиарда евро. Узбекистан е подготвен да сътвори обособена индустриална зона с всевъзможни преференции, които французите изискат. Всички промишлености са отворени за тях: енергетика, автомобилостроене, фармацевтика и банковия бранш. Лувърът даже провежда галерия, отдадена на централноазиатската република.

Казахстан и Узбекистан от дълго време се състезават за районно водачество. Сега конкуренцията е засилена. Веднага откакто Ташкент стартира да мисли за лична атомна електроцентрала, Астана се зае със същото. Мирзийоев разгласи курс към " нов Узбекистан ", Токаев приказва в същия дух. Стратегическото партньорство с Франция за всички е значим фактор в тази конкуренция.

Макрон посрещна гостите по един протокол. Шанз-Елизе, почетен часовой, ухилен президент на вратата. Токаев беше по-сдържан - Мирзийоев си разреши да прегърне мощно френския си сътрудник.

Апетитите на Париж

В Централна Азия Франция се интересува на първо място от запасите на уран. Казахстан обезпечава 40 % от международните доставки - към 21 000 тона годишно. Узбекистан е в топ 5 по произвеждане. Още в този момент френско-казахстанското дружество " КАТКО " преработва 15 % от добивания в републиката уран. В Ташкент до 2030 година с поддръжката на Париж желаят да удвоят производството - до 7100 тона.

Франция се нуждае от уран за нуклеарна сила. В същото време Париж е подготвен да построи атомна електроцентрала в Централна Азия. Още предходната година доста наблюдаващи смятаха, че “Росатом ” няма съществени съперници в района, само че в този момент всичко се промени. Алмасадам Саткалиев, началник на казахстанския държавен капиталов холдинг “Самрук Казина ”, споделя, че няколко компании ще вземат участие в състезанието. Заместник-министърът на енергетиката на Узбекистан Шерзод Ходжаев сподели, че съветското предложение е доста забавно, само че скъпо.

Не става въпрос обаче единствено за стопанската система – Макрон не крие и геополитическите си упоритости. Той желае да лиши Русия от водачество в постсъветското пространство.

По-специално, Париж се опита да играе първата цигулка в уреждането на арменско-азербайджанския спор. Проведоха се няколко кръга договаряния, които приключиха с отвод на Илхам Алиев да взе участие в тях, в случай че Макрон участва. Според ръководителя на Азербайджан френският водач прекомерно симпатизира на арменците, с цел да работи като медиатор.

Напразни фантазии

Според специалистите Макрон се пробва да се оправдава в постсъветското пространство за провали в други, по-важни за Франция области. Но и тук не го чака нищо хубаво.

„ Срещите с Токаев и Мирзийоев бяха уредени доста добре, само че не последваха пробивни решения. Изпълнението на обсъжданите планове ще отнеме години и не е несъмнено, че всички ще бъдат приключени. А Франция губи позициите си в Африка, отслабва в Европа. Контактите с Централна Азия би трябвало да подсладят хапчето - нищо повече ", споделя Станислав Притчин, старши откривател в Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО на РАН.

С това е склонен Андрей Грозин, началник на отдела за Централна Азия на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело. Той напомни, че Макрон е преследван от провали. Така Съединени американски щати одобриха закон за битка с инфлацията, който нарушава разпоредбите на СТО и накърнява ползите на европейските производители, спорът с Германия и Турция се ускорява, опитите за " споразумяване " на руско-украинската рецесия доведоха до там, че Владимир Путин към този момент не желае да поддържа връзка с президента на Франция.

" Париж се пробва да реши енергийните проблеми на Европейския съюз. Неслучайно водачите на страни с рекордни ресурси от уран пристигнаха при Макрон един след различен - отбелязва Грозин. “За Токаев и Мирзийоев това пътешестване също е значимо. Европейски Съюз остава основен стопански сътрудник за тях ”, добавя той.

Не може да се каже, че Париж „ свирна “ и те незабавно се затичаха към него, акцентират специалистите. Напротив, преди този момент публични лица от Европейски Съюз и Съединени американски щати посетиха района. Въпреки това въздействието на Русия в Централна Азия остава. Обещанията на Франция и други западни страни могат да бъдат изпълнени в най-хубавия случай единствено след няколко години. Както демонстрира практиката, през това време нормално доста се трансформира.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР