В края на ноември миналата година БАН провеси черни флагове

...
В края на ноември миналата година БАН провеси черни флагове
Коментари Харесай

Под заплаха от протести кабинетът даде на Софийския университет сграда и 10 млн. лева

В края на ноември предходната година Българска академия на науките провеси черни знамена и заплаши с ефикасни митинги при започване на европредседателството поради незадоволително финансиране. В резултат, на първото държавно съвещание за тази година на 3 януари кабинетът реши да преведи в допълнение 15 млн. лв. на академията. Малко по-късно същата опасност се оказа отново толкоз ефикасна и за СУ, с цел да получи желаното от държавното управление.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
И Софийският университет ще получи обезщетения от кабинета, с цел да не стачкува
8 яну 2018
Правителството отпусна в допълнение 15 млн. лв. на Българска академия на науките, с цел да спре митинги
3 яну 2018
С Българска академия на науките неприятно, без Българска академия на науките - по-лошо

Какво би станало, в случай че академията спре работа за един ден
21 дек 2017
Българска академия на науките открива европредседателството с митинги

Институцията желае повече финансиране, проектът за митинги започва при започване на 2018 година
17 дек 2017
Общото заседание на СУ " Св. Климент Охридски " резервира ректора и се скри от медиите

Не се сбъднаха заканите за бъдещето на проф. Анастас Герджиков, макар че докладът му мина със странните 197 гласа при 399 регистрирани
30 ное 2017 На постоянно държавно съвещание през днешния ден държавното управление публично решило постройката на Професионалната гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза ", намираща се на бул. " Черни връх " №37, да бъде предоставена на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Предоставянето на парцела ще даде условия за основаването на образователна база за образование по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет към университета, написа в прессъобщението на Министерския съвет.

Сградата се дава като отплата за отнетата от СУ в края на м.г. постройка на бул. " Александър Стамболийски " 82, която кабинетът даде на профилирания съд. Според решението на Министерския съвет от през днешния ден, Професионалната гимназия по облекло " Княгиня Мария Луиза " ще бъде преместена в различен държавен парцел на ул. " Балша " 2, където пък се обитава Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн, като двете образователни заведения ще употребяват взаимно постройката, считано от образователната 2018/2019 година.

Също по този начин на днешното съвещание са били отпуснати 10 млн. лв. спомагателни средства за Софийския университет. Част от тях ще се употребяват за поддръжка на постройките, които университетът стопанисва. Става въпрос за 18 здания, които са оповестени за недвижими монументи на културата - като да вземем за пример централната постройка на Университета - Ректората, Университетската библиотека, постройките на Биологическия факултет, Факултета по публицистика и всеобща връзка, Богословският факултет и други

Друга част от средствата, се споделя в прессъобщението, ще е за въвеждане на единна осведомителна система, която според концепцията за развиване на университета би разрешила да се усъвършенстват главните действия и процеси и да се премисли тяхната цена, което да докара до възстановяване на финансовото положение на институцията. Със системата ще се обзет всички обучаеми, човешки запаси, клиенти, снабдители и остойностяване на всяка активност. Така ще се сътвори опция да се разширят предлаганите услуги и да се оферират нови. Необходимите средства за застраховане на тези разноски са в размер на 1 млн. лв..

С предоставените средства и постройка държавното управление дава отговор на настояванията на университета, който преди няколко седмици заплаши с митинги. На разширена среща на съвета на деканите, който включва деканите на всеки един факултет на СУ, плюс министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на финансите Владислав Горанов в понеделник държавното управление и университетът съумяха да изгладят своите разлики.

Така университетът стана втората културна институция след Българска академия на науките, която от началото на годината извоюва спомагателен запас, като заплаши с митинги при старта на българското европредседателство. През декември Българска академия на науките организира дейна акция в отбрана на настояванията си и разгласи, че в случай че те не бъдат изпълнени, ще започва митинги от началото на новата година. В резултат още в средата на декември кабинетът стартира договаряния с академията за в допълнение бюджетно финансиране. Официално решението за спомагателен трансфер от 15 млн. лв. бе взето на първото държавно съвещание след Нова година на 3 януари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР