В края на миналия месец бе публикувано национално количествено изследване

...
Коментари Харесай

Кристина Иванова: Предразсъдъците не помагат в бизнеса

В края на предишния месец бе оповестено национално количествено проучване на маркетинговата организация BluePoint, извършено през януари 2021 година по поръчка на TELUS International Bulgaria. Cпopeд peзyлтaтитe eднa тpeтa oт aнĸeтиpaнитe пocoчвaт ĸaтo вaлиднo зa пaзapa нaличиeтo нa пpeдpaзcъдъци, засягащи ĸaндидaтитe зa paбoтa в Бългapия, a 63% ce cpeщaт c нaдмeннo пoвeдeниe и нeяcнo пpeдcтaвeни ycлoвия зa cъщнocттa нa пoзициятa. В същото време на съвсем 30% от респондентите при кандидатстване за работа им се е налагало да скрият външен белег, етническа принадлежност, полова ориентировка или друго заради боязън от неприемане.

Kpиcтинa Ивaнoвa, диpeĸтop зa България и вицeпpeзидeнт " Oпepaции " нa ТЕLUЅ Іntеrnаtіоnаl Еurоре, споделя повече по тематиката, както и за фирмената акция, обвързвана точно с предрасъдъците на работното място.
Защо поръчахте проучване за настройките на претендентите за работа?
Като обществено виновна компания постоянно сме се опитвали да предизвикваме разговор по публично значими тематики, които считаме за значими. През миналата година получихме доста индикации от претенденти за работа, че са се сблъсквали с предубеждения по време на изявление. Като най-големият шеф в BPO бранша в страната считаме за своя отговорност да способстваме за налагането на положителни практики на пазара на труда и по тази причина взехме решение да проверим каква е действителната обстановка. Горди сме, че измежду клиентите, които обслужваме в България, са едни от най-големите компании в софтуерния бранш и в гейминг промишлеността в света. Както за нас, по този начин и за тях толерантността на работното място е фактор при избора на сътрудници. Това е знак, който директно въздейства на бизнес средата в страната и е значим за това до каква степен сме атрактивни като пазар измежду съперниците ни.
Кои са най-големите предубеждения, които интервюираните срещат по време на изявление?
- Преразсъдъците, посочени от интервюираните, са свързани главно с възрастта, половата ориентировка, фамилния статус, проектите за деца, етническата принадлежност. Ние считаме, че предразсъдъците не оказват помощ в бизнеса. Те пречат да видиш по-голямата картина, да си дадеш шанса да научиш повече в сравнение с знаеш, да чуеш разнообразни гледни точки и да намериш ексцентрични решения. Да бъдеш друг е преимущество, не минус, изключително във висококонкурентна среда.
Какви са терзанията на хората, когато аплайват за работа?
- Основните терзания са към това да не бъдат назначени на позицията поради някаква външна характерност. Имали сме случаи, когато претенденти са питали дали има проблем, че имат татуировка да вземем за пример. Проучването демонстрира, че възрастта също основава терзание у претендентите - главно измежду най-младите до 24 години и тези с повече опит на над 50 години. Едните се тормозят, че могат да бъдат отхвърлени поради неналичието на опит, а другите - поради по-високата си възраст. Основното обръщение на акцията " Бъди себе си ", която стартирахме в резултат на изследването, е, че водещи би трябвало да бъдат само уменията и качествата. Затова дружно с известните лица, които застанаха зад нея, взехме решение да покажем и нашата колежка Руми, която е извънреден експерт на 78 години.
Според данните от изследването на 30% от хората им се е налагало да скрият външен белег по време на изявление. За какво приказва това?
- Говори за това, че по една или друга причина тези хора са почувствали нужда да го създадат. Въпреки положителните практики, които огромните компании като нашата постановат, респондентите в изследването дават доста ниско равнище на приемливост на българите. Хубавата вест е, че считат, че работодателите са по-отворени към " другите ", в сравнение с е обществото. Тридесет и четири % от интервюираните споделят визията, че работодателите не са " отворени " към разликите в претенденти за работа, до момента в който единствено 2.3% считат, че българите като общество сме толерантни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР