В края на миналата седмица служебният министър на туризма Илин

...
В края на миналата седмица служебният министър на туризма Илин
Коментари Харесай

МТ се похвали с рекорден зимен сезон, без да знае какъв точно

В края на предходната седмица служебният министър на туризма Илин Димитров се похвали с рекорден зимен сезон.

Нека оставим числата да приказват – близо 9% растеж досега по отношение на предковидните времена. Прогнозата е и лятото да сме с 8% растеж по отношение на 2019 година, т.е. упованията ни са това да е най-силното ни лято. Една от главните ми задания беше да върнем нормалността. Е, към този момент не приказваме за възобновяване, а за напредък “, сподели Димитров, представен от пресцентъра на министерството.

Действително, съгласно цитираните данни има растеж през зимните месеци на 2023 година по отношение на 2019 година Числата от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за броя регистрации в местата за настаняване сочат над 1.7 милиона за зимен сезон 2022/2023 и обгръщат интервала от началото на декември до края на март (1 декември 2022 година – 30 март 2023 г.)

Оказва се, че през настоящия зимен сезон, който стартира по-късно поради неналичието на сняг и доста от зимните курорти забавиха откриването му, задминава предпандемичните равнища с 8.7%. Постигнатият растеж по отношение на сезон 2021/2022 е по-голям с 24% и е най-силният в границите на последните 4 зимни сезона, пишат от Министерството на туризма.



Снимки: Министерство на туризма

Равносметката по пазари за цитираните данни за интервала от началото на декември 2022 година до края на март 2023 година демонстрира, че най-вече са регистрациите на български туристи – над 1.2 млн. На второ място най-многобройни са румънските туристи – над 65 хиляди, следвани от гърците – над 58 хиляди На последваща позиция е пазар Англия с над 50 хиляди, Израел – над 46 хиляди, Турция – над 41 хиляди и туристи от Северна Македония – над 25 хиляди



Това е просто една графика, без да се регистрират никакви други фактори “, разяснява пред Economic.bg Десислава Алексова, самостоятелен член на Българската туристическа камара (БТК).

Разбира се, мощен зимен сезон не значи безусловно мощен ски сезон, защото доста от курортите към този момент оферират и други занимания, а Банско в последните години се трансформира и в център на цифрови номади.

Въобще не е изработен разбор какъв вид туризъм се е практикувал. Действително очевидно туристи има, само че не знаем те какво са правили там. Което значи, че когато приготвяме рекламна акция, не знаем какво да популяризираме – ски, СПА... Не знаем какво се търси. Защото когато даваме пари за реклама, въпреки всичко би трябвало да има смисъл от нея “, прецизира Алексова.
Приходи
Резултатите от позиция на приходите от задгранични туристи за декември 2022 година и януари 2023 година са съвсем идентични с тези на предпандемичните декември 2019 година и януари 2020 година За интервала декември 2022 – януари 2023 година приходите от входящ туризъм са 642.5 млн. лева, като растежът по отношение на същия интервал на предишния зимен сезон е 38.6%.



Според Алексова обаче това съпоставяне не е съответстващо, тъй като цените от 2019 година насам неведнъж са се нараснали.

Няма по какъв начин да се съпоставят цените в този момент и през 2019 година Сега цените са в пъти по-високи. Не съм правила калкулации, само че в случай че се махне инфлацията, може и да се окаже, че приходите даже са по-малко спрямо 2019 година С цифрите би трябвало да се внимава и да има разбор, който да е справедлив “, споделя тя.

Важно е да се означи, че ЕСТИ започва на 1 октомври 2019 година и няма толкоз подробни данни за записаните туристи в България преди този момент.

Сивият бранш го има, това е социална загадка, с ЕСТИ се опитваме да го премахнем. Но евентуално е имало и по-добри години за туризма, само че не знаем “, прецизира Десислава Алексова.
Неподготвени
България още веднъж може да остане неподготвена за летния сезон и да не успее да извлече оптимално огромна изгода от него, макар че Министерството чака растеж и през лятото. Причината е, че още веднъж липсва ранна подготовка, а първите туристи в Слънчев бряг се чакат за Великден – още идната седмица.

Толкова е забатачен нашият бранш... ние към момента сме на вълна сезона, който отмина. Има положителни начинания, само че една такава на фона на всичко останало.... “, споделя Алексова.

Стратегията е остаряла, а разбор изцяло липсва, счита тя. И до момента в който не се промени изцяло тактиката за развиване на туризма или по-точно казано – не се сътвори такава, всичко ще се случва доста постепенно и безуспешно.

След Коронавирус желанията на туристите изцяло се трансформираха. Груповите екскурзии към този момент не се избират. Инициативи има доста в бранша, само че контролът е малко “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР