В края на миналата седмица симпатизантите на управляващите във Враца

...
В края на миналата седмица симпатизантите на управляващите във Враца
Коментари Харесай

Врачани питат: Кой взе комисионната от сделката за завода с германците?

В края на предходната седмица симпатизантите на ръководещите във Враца имаха подобаващ мотив да изразят бурните си страсти. Техният любим Калин Каменов, в качеството си на кмет на града, подписа контракт с немската компания „ МД Електроник “ за построяването на нов цех за кабели за транспорт на данни и електронни съставни елементи. В препълнената зала на общината бе събрано цялото войнство, което имаше „ неповторимия “ късмет да поддържа с френетични овации шумно афишираното събитие.
Някак настрана обаче - съзнателно или не, остана един доста значим въпрос: Кой взе комисионната от договорката с германците?
В западните страни със остарели демокрации, откъдето идва дълго чаканият вложител, има закони за лобизма, които регламентират взаимоотношенията сред политиците и комерсиалните сдружения. Всеки един, който спомага на дадена компания за сполучлива договорка, публично получава комисионна за това. Прието е да се дават сред 5 и 8%, които медиаторът получава напълно законно. Няма причина да считаме, че същото не е станало и в договорката сред община Враца и немската компания. В дадения случай става въпрос за инвестиция от близо 22 000 000 лв. и в случай че приемем, че комисионната е била единствено 5%, това акумулира приличната сума от 1 100 000 лв..
От общината към този момент обществено потвърдиха, че представители на компанията са идвали няколко пъти във Враца за изясняване на изискванията за построяването на новия цех. Вероятно по време на тези рандевута е останало и малко време да се посочи тази дреболия с изплащането на комисионната.
Разбира се, изцяло допустимо е приличната сума от 1 100 000 лв. да е била изплатена на представител на Българската организация за вложения, издала най-високия клас „ А “ за вложител на германците. Това обаче е малко евентуално, защото самият изпълнителен шеф Стамен Янев уточни, че без дейната работа на Калин Каменов и специалистите от локалната администрация договорка нямало да има.
Затова отрудените хорица от бедна Враца желаят да знаят кой взе парите от договорката с господин Крал? Дали сумата е преведена в българска, немска или швейцарска банка или, в случай че е платена кеш, за какво е предпочетен този метод на разплащане? Няма причина, в случай че всичко е законно, гласоподавателите да не знаят кой стана милионер единствено от една договорка? След като в България обаче към момента не е признат закон за лобизма, дали изплащането на голямата сума е законно и дали затова парите публично въобще не са влизали на нейната територия?
Въпросите към договорката на общината във Враца с „ МД Електроник “ ЕООД занапред ще порастват и затова е прекомерно евентуално от бомбето да излезе някой заек. Може би фокусникът към този момент работи по този номер в редакцията на BulNews…
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР