В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че

...
В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че
Коментари Харесай

Смъртността в България ще остане висока през следващите 25-30 години

В края на предходната година Националният статистически институт предвижда, че популацията ни ще продължи да се топи. Според последните данни популацията на страната ще падне под 5 милиона души през идващите години.

" Проблемът е повече от 30 години, стартира да се приказва за него след 1989 година, въпреки че в случай че погледнем структурата на популацията преди този интервал, ще забележим, че предпоставките за този срив се следят и в предходния интервал. Това е нещо, което е било предизвестено, различен е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, изключително през последните години, ние нямаме държавно управление, което да е изпълнило своя мандат ", каза доц. Спас Ташев от Института за проучване на индивида и популацията при Българска академия на науките в студиото на " България заран ".

По думите му, с цел да имаме сполучлива демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

" Със сегашните краткосрочни вероятности пред българските политически обединения, това е непряк проблем, който те на думи му обръщат внимание, само че на процедура политики в тази посока няма. Ние като народ и политици би трябвало да се научим да имаме друга философия. Няма нищо неприятно в това да има партийни несъгласия, само че по съществени цели би трябвало да има консенсус ", добави доцент Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен, че политиката по демографския въпрос би трябвало да бъде непрекъсната и надграждана, а не при всяка промяна на властта да се търсят нови решения.

" Преди 2017 година междинният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и междинният за Европа. След 2017 година ние към този момент имаме раждаемост над междинната за Европа. Така че, ако ще приказваме за демографска рецесия, тя е в Европейски Съюз, а не толкоз към България. В момента този индикатор е 1,8, ние сме с много добра раждаемост. Проблемът е, че имаме дребен брой дами в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население ", разяснява специалистът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през идващите 25-30 години.

" За страдание, междинната дълготрайност на живота в България е по-ниска, в сравнение с този индикатор в Европейски Съюз - разликата е 5-6 години, има разлика сред дамите и мъжете. Жените живеят повече. Един от методите за по-дълъг живот е усъвършенстване на изискванията за живот, опазването на здравето. Средната дълготрайност на живот в България е към 75 години ", подчерта доцент Спас Ташев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР