В края на миналата година група депутати внесоха законопроект за

...
В края на миналата година група депутати внесоха законопроект за
Коментари Харесай

Рибари скочиха срещу идеята да се изграждат офшорни вятърни паркове в Черно море

В края на предходната година група депутати внесоха законопроект за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море в региона на Шабла. Това, съгласно вносителите, ще донесе големи изгоди на добричкия район посредством разкриването на работни места и обезпечаването на вложения в инфраструктурата на сушата.

По думите на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в морето към Шабла за няколко години могат да се изградят най-малко 6 гигавата мощности, с което би се подсигурило енергийната самостоятелност на страната ни. Той дава за образец и прилежаща Румъния, където сходни ВЕИ уреди към този момент са построени в морето.  

Тази концепция обаче среща отпор от страна на рибарската общественост, съобщи БНР. Според тях вятърните електроцентрали ще повлияят отрицателно на миграцията на рибите, ще нанесе провали и върху туризма в района.

Законопроектът за построяването на вятърни електроцентрали вносителите чакат да бъде гласуван в Народното събрание още през този месец. Ако той обаче не извършва съответни критерии, рибарската общественост в Крайморска Добруджа е подготвена да излезе на митинги, уточни Виктор Лучиянов от Балчик. Според него такива вятърни уреди в морето ще оставят в историята редица типове риби по нашето крайбрежие. 

" Ако това бъде гласувано и недай си Боже бъде осъществено, това ще е следващото изменничество на нашите ръководещи към хората на Крайморска Добруджа, надлежно и на цялото крайбрежие ", счита той.

Лучиянов е безапелационен, че рибарската общественост не е срещу построяването на ветрогенератори в морето, само че те не би трябвало да бъдат ситуирани в шелфовата зона. В законопроекта е записано, че оборудванията ще бъдат поставяни на разстояние сред 20 и 50 км от брега. Според Виктор Лучиянов обаче, поради спецификата на морето в шабленския и каварненския район това не е задоволително. 

Във импортирания законопроект депутатите дават образец и с към този момент построените ветрогенератори в морето в прилежаща Румъния. Според Лучиянов не може да се направи съпоставяне по какъв начин ще се отразят сходни уреди по българското крайбрежие, защото има характерни разлики в морето. 

За да изразят още по-категорично мнението си, риболовците са подготвени и на всеобщи митинги. 

" Рибарите в никакъв случай не са били врагове на природата, те постоянно са живели в естетика с природата. Явно има едни други хора, които са решили, че сега ще осъществят своите бизнес планове за сметка още веднъж на крайморските общности. Бъдете сигурни, че това ще бъде обвързвано с доста съществени митинги ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР