В края на месец юли 49-тото Народно събрание одобри нормативни

...
В края на месец юли 49-тото Народно събрание одобри нормативни
Коментари Харесай

Ваучерите за храна стават електронни от 1 юли догодина

В края на месец юли 49-тото Народно заседание утвърди нормативни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (чл. 209а), които дават опция за  издаване на електронни ваучери за храна след 1 януари 2024 година До 30 юни интервалът ще бъде гратисен, като работодателите могат да избират дали да дават ваучери в книжен или електронен вид. След тази дата електронният формат става наложителен.

Това е огромна и дълго чакана стъпка в посока цифровизация на стопанската система у нас, която ще докара до обилни спестявания за участниците в процеса, разясняват от платежния и картов оператор БОРИКА. Само за 2023 година в държавния бюджет са заложени 1.4 милиарда лв. под формата на ваучери, а ползвателите им са към 700 000 чиновници в над 20 000 компании в страната.

За плавната и бърза промяна на настоящия развой от основно значение е положителният синхрон сред всички участници – операторите на ваучери за храна, доставчиците на платежни услуги, търговците и работодателите. Важен миг е сертификацията от страна на Държавата на операторите на ваучери, която би трябвало да се случи в интервала 1 - 15 ноември 2023 година Доставчиците на платежни услуги от своя страна обезпечават приемането на преводите на ПОС терминалите в магазинната мрежа.

Като цяло, в комерсиалните обекти, за потребителите няма да има разлика в държанието при заплащане със общоприета платежна карта и заплащане с карта-електронен ваучер.

Като финтех компания и оператор на платежната инфраструктура в страната, БОРИКА АД има подготвеност да даде изцяло обслужване на процеса по издаване на електронни ваучери, започващ от доставката и персонализацията на платежния инструмент, преминаващ през нужния надзор при осъществяване на преводи и изцяло бизнес ръководство на продукта, до правене и даване на нужните информации и доклади, в следствие от неговата приложимост. Реализацията му се базира на модела Платформа като услуга (PaaS), създадена и приспособена в сходство с всички законови условия и регулации и при най-висока отбрана на данните.

„ Нашето решение не изисква от участниците спомагателни вложения, свързани със закупуване на хардуер, програмен продукт и последващата им поддръжка, което го прави уместно както за операторите на ваучери за храна на електронен притежател, по този начин и за платежните институции, участващи в процеса по издаване и обслужване на електронните ваучери “, разяснява Радослав Димитров, шеф „ Карти и терминали “ в БОРИКА. „ Имаме подготвеност да бъдем съветник и софтуерен сътрудник на всяка една от страните в процеса “, добавя още Димитров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР