В края на месец август брюкселското издание “Politico написа, че

...
В края на месец август брюкселското издание “Politico написа, че
Коментари Харесай

Иран стопля още отношенията с Русия. Става част от азиатския орган за сигурност. А ядрената сделка?

В края на месец август брюкселското издание “Politico ” написа, че Иран е вратата, нужна на Русия за заобикаляне на петролното ембарго, наложено от Европейския съюз. Западни дипломати тогава показаха, че задачата на Кремъл е да употребява Иран като задна врата, в случай че нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили влезе още веднъж в действие. Путин работи за ухажването на Иран от месеци.

 

Иран е прелъстителен главно тъй като обезпечава авариен маршрут за продажба на глобен съветски недопечен нефт - главният източник на твърда валута за Кремъл. Износът е изправен пред съвсем цялостно ембарго от Европейски Съюз от декември. Ако обаче бъде подписано интернационално нуклеарно съглашение с Иран, това би осигурило идеално своевременен проект Б за Путин. 

 

Съгласно това, което търговците назовават ​​ " суап " съглашение, Иран може да внася съветски недопечен нефт на северното си каспийско крайбрежие и по-късно да продава еквивалентни количества недопечен нефт от името на Русия в ирански танкери, тръгващи от Персийския залив. Иран ще рафинира съветския нефт, с цел да задоволи личното си ненаситно вътрешно търсене, до момента в който с помощта на нуклеарния пакт иранският нефт, изнасян от юг, ще бъде освободен от наказания.

 

Освен това Иран вероятно може да употребява своя флот от танкери, откакто бъде освободен от глобите, с цел да вземе съветски нефт в пристанища отвън Каспийско море. 

Днес Путин разгласи още, че делегация от представители на 80 огромни съветски компании ще посетят Иран идната седмица. Още през юни Москва изпрати екипи от търговски и финансови чиновници, както и ръководители от " Газпром " и други компании в иранската столица, след срещата на съветския президент Владимир Путин с иранското управление, с цел да положат основите за по-тясно съдействие сред двете страни. 

 

Посещението на Путин в Иран през юли беше първото му посещаване в страна отвън някогашния Съветски съюз от експлоадирането на войната. То даде сигнал за смисъла, което се придава на Техеран. Като жест на благосклонност Иран и Русия използваха случая да разгласят меморандум за съгласие за взаимни планове на стойност 40 милиарда $, по-специално ориентирани към създаването на газови ресурси в Персийския залив и производството на първокачествен полутечен природен газ.

 

Миналата година бързо разрастващият се централноазиатски орган за сигурност (ШОС), чиито създатели са Китай и Русия, утвърди молбата на Иран за присъединение, до момента в който твърдолинейните ръководещи на Техеран приканиха членовете да му оказват помощ да сътвори механизъм за попречване на глобите, наложени от Запада поради противоречивата му нуклеарна стратегия програма.

 

Органът, основан през 2001 година като дискусионна зала за Русия, Китай и някогашни руски страни в Централна Азия, се разшири преди четири години, с цел да включи Индия и Пакистан, с оглед да играе по-голяма роля като контраст на западното въздействие в района. Иран към този момент ще може да взе участие в срещите, макар че евентуално ще отнеме известно време за реализиране на пълноправно участие.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР