В края на месец април т.г. бе публикуван коментар от

...
В края на месец април т.г. бе публикуван коментар от
Коментари Харесай

Новите екоцели на Брюксел вдигат драстично цените на СО2-емисиите: Ще защити ли кабинетът българските ТЕЦ и индустрията


В края на месец април т.г. бе оповестен коментар от отчет на Carbon Tracker, финансов анализатор, че цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз ще се удвоят до 2021 година и биха могли да се усилят до 55 EUR на звук до 2030 година, в случай че Европейската комисия дефинитивно одобри законодателството за привеждане в сходство на сегашните цели за излъчванията на СО2 с Парижкото съглашение за климата.

Германският канцлер Ангела Меркел реагира неотложно, като отхвърли изрично предложенията на Европейска комисия за приемане на нови, по-строги периоди за съкращаване на парниковите излъчвания. Според нея първо би трябвало да се изпълнят задачите, които всяка страна сама си е сложила.

През последните няколко седмици минаха като астероиди няколко тревожни изявления, които алармират, че макар негативната реакция на госпожа Меркел, Европейска комисия е привела в осъществяване своите планове, засягащи в близка вероятност изключително съществено българската енергетика, надлежно и стопанската система.

Първата: Мигел Ариас Канете, европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката съобщи, че обмисля стъпки, целящи увеличение от 40 на 45 % редуцирането на нездравословните излъчвания от въглероден диоксид, което Европейски Съюз цели да реализира до 2030 година

Втората: Европейската цена на въглерода доближи и трансферира 20 евро/тон. Анализът на Sandbac демонстрира повишаването на цените на въглерода, въглищата и природния газ и за пръв път слънчевата и вятърната сила могат да се конкурират с създаваната електрическа енергия от съществуващите въглищни и газови мощности.

Третата: Прогнозната цена на квотите още през 2019 година ще доближи 35 евро/тон.

За страдание те бяха пропуснати от огромните масмедии и от налегнатите от лятна сънливост държавни ръководители. Реакцията от тяхна страна бе нулева. Какви ще бъдат възможните последствия от това безучастие?

Електроенергията, създавана от минно-енергийния комплекс „ Марица-изток” внезапно ще нарастне в резултат на големия скок на цените на виртуалните квоти за излъчвания на СО2. Пред КЕВР стоят няколко благоприятни условия:

1. В осъществяване на досегашната си политика да забавя актуализацията на цените на електрическата сила за сметка на декапитализацията на НЕК ЕАД.

2. Модификация на досегашната си политика да забавя актуализацията на цените на електрическата сила за сметка на декапитализацията на държавните сдружения в структурата на БЕХ ЕАД - Мини „ Марица-изток” ЕАД, Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2” ЕАД и АЕЦ „ Козлодуй” ЕАД.

3. Актуализация на цената на електрическата сила в сходство с действителните индустриални разноски и новите цени на квотите за излъчванията.

Първият вид е кратковременен. В резултат на него държавното управление ще бъде насила да поеме следствията от финансовия банкрут на НЕК ЕАД посредством държавния бюджет.

Последствията от втория сюжет са пагубни за държавните сдружения. Първа ще спре Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2” ЕАД. Тъй като не е в положение да заплаща цената за излъчванията, тя ще спре да заплаща и въглищата. В резултат мините ще колабират и ще спрат да подават въглища и на частните Топлоелектрическа централа в комплекса. От българската енергийна система ще отпаднат 44% от най-ефективните електропроизводствени мощности до в този момент. Държавата ще би трябвало да заплати колосални обезщетения на частните Топлоелектрическа централа, защото е поръчител на техните контракти с НЕК ЕАД.

Моментната картина на електропроизводствените мощности в деяние понастоящем се вижда от приложената таблица:

Генерация и товар на ЕЕС в действително време за 30.08.2018 09:48:27

Производител %

Мощност MW

АЕЦ 37.11%

2,031

Кондензационни Топлоелектрическа централа 37.09%

2,030

Топлофикационни Топлоелектрическа централа 3.60%

197

Заводски Топлоелектрическа централа 2.23%

122

Водноелектрическа централа 5.68%

311

Малки Водноелектрическа централа 3.23%

177

ВяЕЦ 3.54%

194

ФЕЦ 7.14%

391

Био Топлоелектрическа централа 0.37%

20

74.20% от създаваната ел. сила е с ниска цена от АЕЦ „ Козлодуй” и комплекса „ Марица-изток”, 5.83% е от заводските и топлофикационните сдружения, които са преобладаващо на природен газ и останалите към 20% е от ВЕИ. От посочените мощности 80% работят за вътрешно ползване, а останалите са за експорт и контрактуван продан на мощности със прилежащите страни. Износът на мощ, както е известно, е от тези на АЕЦ „ Козлодуй” и Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2”, защото останалата е с висока, привилегирована, непродаваема цена на балканския енергиен пазар.

В момента България изнася към 800 до 1500 МW. Тази мощ варира в денонощен проект според от потребностите на нашите прилежащи страни, като да вземем за пример за Турция тя е към 300 МW и е единствено през нощта. Със прекъсването на минноенергийния комплекс изчезва забележителна част от евтината ел. сила. Износът става спорен, защото в случай че продължи в същия размер, оставащата от АЕЦ евтина електрическа енергия ще бъде незадоволителна да поддържа допустима цена на микса с ел. силата от останалите ценово привилегировани електропроизводители.

Недостигът от ел. сила следва да се достави посредством импорт извън. България ще се причисли към другите балкански страни търсещи ел. сила. Увеличеното търсене ще увеличи цените на предлаганата такава. Следва неминуем голям скок на цената на ел.енергията за българските битови и промишлени консуматори. Дори незабавното преоборудване на Топлоелектрическа централа „ Варна” за работа с природен газ няма да позволи казуса, защото цената на последния също скача. Страната ни изгубва своята енергийна самостоятелност на 100%.

Последствията от третия сюжет няма да са по-различни във връзка с цената на ел. сила и в народен стопански проект. Износът на ел. сила става неконкурентен. Единственото преимущество е, че страната ни резервира своята относителна енергийна самостоятелност и не е принудена да купува извън.

Но за всеобщия български консуматор, с лимитирана от ниските приходи покупателна дарба, и двата разновидността са убийствено шокиращи. Собствениците на промишлени предприятия ще бъдат принудени да купуват скъпа ел. сила, която ще смъкна конкурентната дарба на тяхната продукция. За да я запазят в някакви граници, те ще търсят излаз посредством заледяване и даже понижаване на разноските за труд. Но болшинството от тях ще банкрутират. Цените на всички промишлени и хранителни артикули ще се усилят лавинообразно. Броят на безработните също ще се усили. Неизбежен е стопански и обществен срив в народен мащаб.

Каква е екологичната картина в планетарен проект?

Тази седмица, в своя публикация Стоян Гогов разяснява обява на НАСА, която показва карта на земното кълбо. На нея са показани скупчванията на прахови частици в атмосферата.

Произходът на частиците е систематизиран. Идващите от пушек са най-вече от пожари и скупчвания на огромни индустриални производства. На картата те са оцветени в оранжев цвят и доминират над: Северозападна Испания, Централна Англия, Северна Франция, Северна Германия и Северна Полша. В останалата част от Земното кълбо те са над: Северните и Източните щати на Америка, Африка, Индия, Югоизточна Азия, Китай и далечния Североизточен завършек на Азия.

Масираните замърсявания на атмосферата са както от големите пожари в Америка, Африка и Австралия, по този начин и от крупните промишлени центрове в Съединени американски щати, Индия, Китай и Русия.

Независимо от това, Агенцията за отбрана на околната среда в Съединени американски щати заменя амбициозната, само че действително по този начин и не влезнала в действие политика на администрацията на Барак Обама. Според досегашния проект Съединени американски щати се задължаваха на федерално равнище да понижат въглеродните излъчвания с 32% от равнищата през 2005 година Политиката на Обама влезе в действие през 2015 година, само че беше замразена от Върховния съд през 2016 година, откакто група щати заведоха дело за превишени пълномощия на администрацията. Новите правила се концентрират върху повишение на ефикасността на съществуващите тецове. Новият пакет политики разрешава на самостоятелните щати сами да слагат задачите си за въглеродни излъчвания и отваря малки врати за старите тецове под формата на отстъпки от предходни по-строги условия за възобновяване на активността.

Китай следва своите цели и ползи. Според разбора на Coal Swarm, 46,7 гигавата нови и рестартирани въглищни електроцентрали са забележими въз основата на сателитни изображения, доставени от Planet Labs. Електрическите централи, работещи с въглища, или създават сила, или скоро ще бъдат в деяние. Ако всички съоръжения доближат своя потенциал, те ще усилят мощностите на Китай на въглища с 4% - нещо, което анализаторът от Денкщат България Боян Рашев предвижда неотдавна./3е-news/.

Индия следва образеца на Китай, реализирайки предпочитано своите национални проекти за ускорено промишлено и икономическо развиване..

В Европа главните замърсители на природата, погледнати от космоса, са Испания, Англия, Франция, Германия и Полша. Първите четири са обезпечили за страните си доставките на природен газ на преференциални за тяхната финансова мощност цени и разчитат на прекосяване към произвеждане на електрическа енергия от газови централи и от съществуващите нуклеарни такива. Те егоистично диктуват в Европейски Съюз политиката за съкращаване на излъчванията на СО2. От реакцията на госпожа Меркел се подразбира, че Германия първо ще си извърши задачите, които сама си е сложила.

Полша, Чехия, Словакия и Унгария изрично стачкуват против тази политика и по всяка възможност ще я пренебрегват. Гърция мълчи, разчитайки на европейско безплатно кредитиране.

Как реагира българското държавно управление на тези голословни европейски екологични упоритости?

У нас е необяснимо пасивното държание на управлението на кабинета и на МЕ. Неговото първо и главно обвързване е гарантиране на всички български битови и промишлени консуматори с качествена електрическа енергия и с предвидима в вероятност допустима цена. Очертава се апокалиптична картина в стопанската система и за страната заради несъответстващото държание и на Министерството на околната среда и водите. Двете министерства пропиляха години в безучастие. Не опазиха българската стандартна енергетика по време на разискването, планирането и въвеждането от Европейска комисия на неизпълними нормативи за излъчванията от огромните горивни съоръжения, изгарящи въглища.

Това, което се вижда от космоса, е невидимо и неразбираемо за българските държавни дами и мъже. Те са удовлетворени от предстоящата, на практика безсмислена, двегодишна дерогация за огромните горивни съоръжения. Не се и пробваха да потвърдят на европейските бюрократи, че България освен не е замърсител на въздуха с СО2, а в противен случай посредством благословената си природа понижава обилни количества от излъчванията на прилежащите ни страни. От картата се вижда, че картината на Балканите е „ относително чиста и спокойна”.

Ликвидирането на българската стандартна енергетика няма да реши екологичните проблеми на планетата.

Комплексът „ Марица-изток” няма опция в обозримо бъдеще. Всяка нова инвестиция в енергетиката ще създава по-скъпа електрическа енергия от тази на настоящите сега и освен това няма да бъде по–безвредна за околната среда. Стои въпросът, ще се откри ли държавно виновен началник, който да предотврати надвисналата над българската енергетика и страна злополука?

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР