В края на март руските власти разпространиха съобщение, че Украйна

...
В края на март руските власти разпространиха съобщение, че Украйна
Коментари Харесай

Мините в морето може да се задействат и при допир с човек

В края на март съветските управляващи разпространиха известие, че Украйна е сложила общо 420 мини в Черно и Азовско море, като 10 от тях дрейфуват и могат да доближат до Босфорския пролив и даже до Средиземно море. В данните се посочваше, че поради бурите стоманените въжета, които държат мините към котвите им, са се скъсали. Според руснаците взривните устройства трябваше да доближат за към 10 дни до териториалните води на България.

Киев назова изказванията " следващата агитация " на РФ, а от нашите Военноморски сили оповестиха, че тази информация по-скоро цели да всява боязън, в сравнение с има действителна опасност за страната ни.

Скоро се появиха мини в Босфора, на към 12 благи източно от нос Инеада, Турция, и на към 40 благи източно от Констанца, Румъния. Турските управляващи и до през днешния ден не престават да изнасят данни за открити в териториалните им води взривни устройства.

Трудностите с евакуацията на българите от пристанището на Мариупол и кораба " Царевна " идват точно от минираните пристанища. Обществото пък е обезпокоеното освен за моряците, само че и поради страховете, че мините могат да изплават на бреговата линия и да застрашат живота на хората.

Екип сапьори обясниха и за заплахата, която може да сътвори една такава мина, какъв брой тежки могат да са провалите при взривяване, при какви условия се случва експлозия, по какъв начин се обезврежда и готова ли е България в тази обстановка.

За устройството и разновидността

Морските мини се състоят от 3 съществени елементи - корпус, котва и взривател. Корпусът е предопределен за предпазване на взривното вещество, обезпечаване на гнезда за взривателите и обезпечаване на позитивна или негативна плавучест. Той може да е с друга форма като да вземем за пример сфера, хемисфера, цилиндър, сфероцилиндър и други.

Котвата има за цел да държи мината на мястото, на което е сложена под повърхността на водата, като котвата и мината са свързани със стоманено въже - минреп.

Последният съставен елемент - взривателят, е устройството, което при контакт с поражаемия обект инициира активирането на взривното веществото от корпуса.

Плаващите в Черно море мини са контактни от типа ЯМ - дребни котвени мини с тегло от към 150-170 кг и взривно вещество 20 кг тротил. Поставят се на оптималната дълбочина от 50-60 метра и на минимална - към 2,5 м. Тези мини са с позитивна плавучест. Минрепът им е 10 мм (диаметър) стоманено въже, заяви dir.bg.

Другите мини, сложени от Украйна, са ЯРМ - с тегло от 13 кг и заряд 3 кг. Те се закотвят на дълбочина до 12 м, стоманеното им въже е с диаметър 8,5 мм.

26 март 2003 година - Във военноморската база в Портсмут, Англия, показват оборудването за разкриване на мини, предопределено за задача от войната в Ирак

Взривяване, провали и неутрализиране

Според сапьорите мините се задействат при контакт на взривателя с плавателно средство. Натискът, нужен за взривяването на устройства от вида ЯМ, е 40 кг, което значи, че с изключение на огромен транспортен съд, дребна лодка и даже човек могат да задействат експлозива.

ЯМ е предопределена за противопоставяне на плиткогазещи плавателни съдове и за преграждане на морски коридори с дълбочина от 2,5 до 60 метра. При контакт на кораба с мината и последвалата експлозия се поразява корпусът на плавателното средство, като нормално вредите за огромни кораби не са толкоз съществени. Целта по-скоро е съдът да бъде занимателен. При контакт на жива мощ обаче смъртоносното деяние е несъмнено.

Откритите мини най-вероятно не са обезвредени, а са унищожени. Разликата се състои в това, че при обезвреждането взривателят се отделя от корпуса, като в този случай боеприпасът още веднъж може да се снаряди и употребява на по-късен стадий. При унищожаването той се взривява и престава да съществува.

Единичните мини, каквито бяха открити в Черно море, се откриват посредством два метода - наблюдаване на хипотетичното им напредване към плавателните съдове и по-рядко и неефективно - от въздушно разузнаване с вертолети. Те не се обезвреждат, а се унищожават от нарочни команди. При интензивни военни дейности Военноморски сили употребяват противоминни тралове, взривни средства като шнурови заряди, подводни бомби, артилерийски обстрел и други

В приложимост влизат и така наречен " прориватели ", които са бракувани плаващи съдове, преминаващи през минното заграждение за да го задействат и отворят кулоар, без да има материални и механически загуби.

Мините могат да изплават на брега

ЯМ са с позитивна плавучест, от което следва, че при обособяване от котвата мината стартира да дрейфува. Опасенията, че такива муниции могат да доближат до брега, са изцяло оправдани, безапелационни са сапьорите, като предизвестяват, че " след изплаването на повърхността мината е постоянно рискова ".

Това е допустимо, защото мината дрейфува по непрекъснатите или сезоните течения и под въздействието вятъра или мощното неспокойствие.

Експертите показаха, че заплахата за България е доста дребна, само че никога не е нулева. Те също по този начин подчертаха, че военната обстановка в Украйна демонстрира няколко неща - минното оръжие на практика не остарява, то е извънредно дейно и също така работи сковаващо за дълъг интервал от време.

Българските Военноморски сили всяка година откриват и унищожават по няколко исторически мини, останали от войните, които се взривяват като нови, описват сапьорите.

И предизвестяват, че и Русия, и Украйна " имат на въоръжение идентични мостри мини, тъй че провокациите за дискредитиране на съперника са изцяло вероятни ", само че и разясняват, че бурите и вълнението на морето не наподобява да са били толкоз огромни, че да скъсат стоманените въжета, които държат котвите за мините.

Източниците на медията споделят и че слухът за минна заплаха в действителност може да крие икономическо проявяване за завишаване на цените на застраховки за кораби и товари, а и по този метод би се лимитирало навлизането на нежелани кораби на нечерноморски страни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР