В края на март Прага разкри, че чешките разузнавателни служби

...
В края на март Прага разкри, че чешките разузнавателни служби
Коментари Харесай

Белгия разследва руска намеса в Европейския парламент

В края на март Прага разкри, че чешките разследващи служби са разкрили мрежа, финансирана и проведена от Москва, която е разпространявала проруска агитация за Украйна посредством уеб страницата " Гласът на Европа ".

След това Белгия акцентира, че съгласно нейните служби членове на Екологичен потенциал " са получавали пари " от тази мрежа, с цел да разпространяват " съветската агитация ".

 

" Нашите правосъдни органи потвърдиха, че тази интервенция предстои на наказателно гонене ", съобщи Де Кроо на конференция. " Паричните заплащания не са осъществени в Белгия, само че намесата е била ", изясни той, като уточни, че Белгия е седалище на европейските институции.

" Вчера във федералната прокуратура беше формирана кореспонденция ", удостовери представител на институцията.
Според белгийските разследващи служби " задачите на Москва са ясни: да помогне за избирането на повече проруски претенденти в Европейския парламент " на изборите през юни " и да ускори проруския дискурс в тази институция, което е извънредно обезпокоително ", настоя белгийският министър председател.

" Ние сме длъжни да защитим правото на всеки жител на свободен и сигурен избор ", настоя той, без да прецизира за кои определени представители става въпрос.

" Новият (белгийски) народен закон, който влезе в действие тази седмица, е категорично ориентиран против сходна интервенция. Но ние би трябвало да действаме на европейско равнище, имаме потребност от повече принадлежности за битка с съветската агитация и дезинформация ", сподели още Де Кроо.

Федералната прокуратура ще изиска " незабавно " среща с Евроджъст (агенцията на Европейски Съюз за правосъдно сътрудничество) " през идващите няколко дни ", а тематиката ще бъде разисквана идната на 17 и 18 април на срещата на върха на държавните и държавните ръководители на ЕС-27 в Брюксел.

" Трябва да проучим дали актуалните мандати на Европейската прокуратура и ЕСБИ (Европейската работа за битка с измамите) ни разрешават да се оправим с тази съветска опасност. Ако не, би трябвало да разтеглим тези мандати ", съобщи Александър Де Кроо.

Той означи, че Чешката република към този момент е присъединила някои от забърканите лица и организации в националния си черен лист, като има намерение да изиска включването им и в черния лист на Европейски Съюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР