В края на м. юли в град Балтимор се проведе

...
В края на м. юли в град Балтимор се проведе
Коментари Харесай

Съборът на Православната църква в Америка призова да не се дава богословско оправдание на еднополовите съюзи

В края на м. юли в град Балтимор се организира Двадесетият общоамерикански събор на Православната черква в Америка (ОСА), на който беше признат апел към православните клирици и миряни да не основават богословска рамка, оправдаваща еднополовите съюзи. Съборът удостовери християнското обучение за половата еднаквост на индивида и за брака. Изявлението обаче срещна и рецензия, тъй като беше изтълкувано като опит да се забрани разговор на тази тематика измежду православните, което е извънредно за американската просвета. Повод за мнението стана кръщението, осъществено в Гърция от Американския архиеп. Елпидофор (Вселенска патриаршия) на две деца, осиновени от хомосексуална двойка.

В изказването се споделя:

„ … Православната черква учи, че съюзът сред мъжа и дамата в брака отразява съюза сред Христос и Неговата Църква (Еф. 5 гл.). В този смисъл бракът е моногамен и хетеросексуален. В рамките на този брак половите връзки сред мъжа и дамата са израз на тяхната обич, която е благословена от Бога. Такъв е Божият проект за мъжа и дамата, основани по Негов облик и сходство, през цялото време и подобен остава Неговият проект за всички времена. Всяка друга форма на полово изложение по своята същина е непозволена и не може да бъде благословена от Църквата по никакъв метод, без значение дали директно или индиректно.

При това Св. Синод на епископите показва своята пастирска угриженост и бащинска обич към всички, които желаят да дойдат при Христос и които се борят със своите пристрастености, изкушения и натрапчиви грехове, каквито и да са те. Църквата е болница за заболели. Нашият Господ е пристигнал като доктор, с цел да излекува болните. Подражавайки на нашия Спасител, Който разтвори необятно ръце на Кръста, ние одобряваме с отворени прегръдки всички, които желаят живот на смирение в Христос.

През последните години Негово Блаженство митрополит Тихон и Св. Синод на епископите на Православната черква в Америка направиха многочислени изказвания, потвърждаващи православното християнско обучение за брака и сексуалността. На Осемнадесетия общоамерикански събор в Атланта, щата Джорджия, на 20 юли 2015 година митр. Тихон съобщи във встъпителната си тирада, че „ … Православната черква би трябвало да продължи да проповядва това, което постоянно е учила: че бракът е съюз сред един мъж и една жена и Православната черква в Америка не може по никакъв метод да се отклони от това обучение “.

Същото беше доказано и в „ Синодалните утвърждения за брака, фамилията, сексуалността и светостта на живота “ от Десетия общоамерикански събор в Маями, Флорида, състоял се от 26 до 31 юли 1992 г.; „ За моралната рецесия в нашата нация “, издадено на 17 май 2004 г.; и „ Изявление по отношение на решението на Върховния съд на Съединени американски щати от 26 юни “, издадено на 28 юни 2015 година

Призоваваме всички духовници, богослови, учители и миряни на Православната черква в Америка в никакъв случай да не опонират на това обучение, като проповядват или преподават срещу ясната морална позиция на Църквата, като разгласяват книги, списания и публикации, които вършат същото, или като основават или разгласяват сходно наличие онлайн. Ние отхвърляме всеки опит за основаване на богословска рамка, която би нормализирала еднополовите полови връзки или би изопачила дадената от Бога полова еднаквост на индивида. Св. ап. Павел написа, че сходни учения „ ще напредват в нечестието “ и че такова „ слово ще се популяризира като живеница “ (2 Тим. 2:16-17), подвеждайки вярващите и търсещите истината.

Всеки свещеник, богослов, преподавател или мирянин, който опонира на нашата наредба, подкопава по този метод престижа на Св. Синод на епископите на Православната черква в Америка, като не се преценява с поредното и непоколебимо обучение на Св. Синод по тези въпроси. Призоваваме всички такива лица да прекратят своите разрушителни дейности, които заплашват мира и спокойствието на Православната черква в Америка, провокират скандал и неустановеност и изкушават да се препънат тези, които се борят против своите разюздани пристрастености. Следователно тези, които проповядват тези неточности, стават участници в прегрешението на тези, които са изкушили или които не са съумели да поправят, и по тази причина би трябвало да търсят помилван на този грях в тайнството на св. Изповед. Онези, които отхвърлят да се поправят, се подлагат на църковна епитимия.

И по този начин, ние, Св. Синод на епископите на Православната черква в Америка, приключваме, като още един път удостоверяваме, че всички духовници, богослови, учители и миряни на Православната черква в Америка не би трябвало да преподават нищо друго с изключение на пълнотата на православната религия, която е пълнотата на избавителната истина.

Напомняме на нашите вярващи и духовници, че всеки човек с благосклонност е добре пристигнал да посети нашите енории. Приемането в Църквата и продължаването на причастието с Христос в св. Чаша обаче е непокътнато за тези, които се стремят да водят живот на смирение и примирение в светлината на тези дадени от Бога истини, съобразявайки се с Божиите заповеди като единствен път на избавление в Христос. Всички ние сме грешници, само че тъкмо заради тази причина нашият Господ Иисус Христос ни приканва: „ Покайте се и вярвайте в Евангелието, тъй като се приближи царството Божие “. "

Общоамериканският събор е най-висшият законодателен и административен орган на Православната черква в Америка, който се привиква от време на време на към три години. Всяка енория има право да изпрати делегати от клира и миряните. Съборът има доста сесии и е придружен от богата културна и младежка стратегия. През тази година съборът регистрира и най-голямата благотворителна акция, проведена от Православната черква в Америка, която събра и изпрати 720 хиляди $ на Православната черква в Полша в поддръжка на украинските бежанци, напуснали страната си поради съветското навлизане в Украйна.

Източник: " "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР