В края на изминалата година сделките с имоти в София

...
В края на изминалата година сделките с имоти в София
Коментари Харесай

Кой купува имоти в София? От спекуланти, удвояващи инвестицията си до търсещи убежище на парите си

В края на миналата година покупко-продажбите с парцели в София обърнаха наклонността на спад, следена през по-голямата част от 2023 година, само че останаха относително по-малко от записаните през 2022 година. 

При цените на парцелите има по-скоро задържане на растежа от предишните две години. Като междинната цена на парцелите за третото тримесечие на 2023 година е била 1550 евро за кв.м. При междинна обща цена на закупените парцели от 137 000 евро. 

На този декор лихвите по жилищните заеми към момента са на доста ниски равнища и има налично банково финансиране. Въпреки това към половината от покупко-продажбите в столицата се подписват в брой. За съпоставяне в огромните европейски страни, като Германия да вземем за пример процентът на покупко-продажбите с парцели, които се финансират с заем е към 90 на 100.

За това какъв е профилът на хората, които купуват парцели в столицата и от къде съгласно брокерите идва финансирането на покупко-продажбите, money.bg беседва с консултантът недвижими парцели и управител продажби в Arco Real Estate Цветелин Иванов. 

" Най-често срещаният профил купувачи са за жилищни парцели за персонално прилагане и живеене, това са над 70% от участниците на пазара. При тях покупката е прочувствена и постоянно първичните параметри на търсенето претърпяват промени.

Друг вид купувачи, които срещаме през днешния ден са спекулативните такива, те разполагат с капитал и търсят договорка, в която да купят парцел в ранен или начален стадий на строителство и да създадат сред 20 и 30% облага в границите на 2 години от покупката до препродажбата на подобен парцел ", обобщи Цветелин Иванов.

Според специалиста от време на време същата облага (между 20 и 30%) се доближава и за 6 месеца при вложени към 30% от цената на парцела, тогава спекулативните купувачи вършат разлика на вложените средства до 100%, тъй като те излизат от договорката с двойно повече пари от вложените, посредством тристранно съглашение за прекачване на права и отговорности без придобиване.
 В област Пловдив се строят повече жилища, в сравнение с в София
В тази област на страната се строят повече жилища, в сравнение с в София

Докато броят на покупко-продажбите понижава през 2023 година

" Трети тип купувачи са тези, които намират сигурност в парцелите и гледат на тях като леговище на средствата си и вместо инфлацията да " изяжда " част от спестяванията им, те купуват парцели, най-често за отдаване чартърен и търсят сред 4 и 6% рентабилност на направената инвестиция ", акцентира Цветелин Иванов.

Минималният ценови диапазон в столицата за покупка на жилище стартира на цени от 1300 евро на квадратен метър в крайните региони на София при добре проектирани жилища, за жилища приключени по БДС - на шпакловка и замазка.

В по-предпочитаните региони по-близо до центъра цените нарастват от 1600 до 2000 евро за квадратен метър и в най-предпочитаните южни и централни региони цените са от 2000 евро на квадратен метър до 5 цифрени суми за Идеален център и Докторска градина.
 Сделките с парцели в София затихват за втора поредна година
Сделките с парцели в София затихват за втора поредна година

След взрива, подбуден от коронавирус рецесията

В България по отношение на пазарите в Европа и Америка имаме доста по-малък % финансиране посредством ипотечни заеми по отношение на покупки с персонални средства. Данните от Национален статистически институт и Българска народна банка демонстрират че годишно спестяванията на семействата се повишават с над 10%, което е причина за свръхликвидност на банките, задържането на сегашите ниски лихвени равнища до влизането ни в еврозоната, както и конкуренция при банките за предоставяне на по-добри условия.

" Българинът, колкото и да е спорно с нашите вътрешни вярвания и разбирания, той забогатява всяка година и спестяванията ни се натрупат, покупвателната дарба се повишава също ", обобщи Цветелин Иванов.
 Пловдив изпревари София по повишаване на цените на жилищата с растеж от 18% през 2023-а
Пловдив изпревари София по повишаване на цените на жилищата с растеж от 18% през 2023-а

Водещ фактор за покупка на жилище у нас е желанието за живот в по-голям парцел
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР