В края на февруари 2022 г. Русия започна инвазия в

...
В края на февруари 2022 г. Русия започна инвазия в
Коментари Харесай

Войната в Европа и нейното въздействие върху еврото

В края на февруари 2022 година Русия стартира инвазия в Украйна, отбелязвайки забележителен спор на прага на Западна Европа, напомнящ събитията от Втората международна война.

Войната в Европа и нейното влияние върху еврото

Последвалите наказания против Русия и нейните ответни ограничения хвърлят сянка върху цената на еврото. Тези продължаващи стопански, политически и обществени разтърсвания, съчетани с непоколебимата поддръжка на Европа за Украйна, доведоха до низходяща наклонност за еврото, като го тласнаха до двугодишно дъно по отношение на щатския $.

Освен това внезапното повишаване на търсенето на $ като сигурен актив в тези бурни времена, дружно с несигурната геополитическа конюнктура, единствено ускориха спада на еврото.

Продължаващо влияние на войната върху еврото

Към септември 2023 година спорът в Украйна продължава, без да се вижда очевидно позволение. Интензивността на борбата за Украйна, съчетана с близостта на Западна Европа до зоната на спора, продължава да натежава върху цената на еврото по отношение на другите международни валути, изключително по отношение на щатския $.

Външната политика на Съединени американски щати и въздействието ѝ върху еврото

Стойността на еврото е тясно обвързвана с външнополитическите решения на Съединени американски щати. Западна Европа и Съединени американски щати споделят основен съюз посредством НАТО, основан през 1949 година, с цел да подсигурява груповата сигурност против някогашния Съветски съюз.

Макар че Съветският съюз към този момент се е разпаднал, експанзията на Русия по отношение на Украйна придаде ново значение на НАТО. Нарастването на военната поддръжка за Украйна повдига вероятността за евентуален спор с присъединяване на съдружници от НАТО, защото уставът на организацията планува, че нападението против един член съставлява нахлуване против всички.

Предвид близостта на войната до страните от НАТО и ескалиращата изразителност от страна на Русия, позицията на Съединени американски щати по отношение на НАТО и Русия играе основна роля.

Балансиране на връзките с Китай

В допълнение към връзките си с Русия Съединени американски щати би трябвало да балансират и връзките си с Китай. През февруари 2022 година Русия и Китай подписаха величествен съюз, характеризиращ се с неограничен ангажимент. Докато фокусът на Русия остава върху Украйна, стремежът на Китай към обединяване с Тайван съставлява забележителна опасност за международния мир.

Освен това, като втора по величина стопанска система в света и главен търговски сътрудник на Европа, въздействието на Китай върху икономическия пейзаж на Европа е доста. Следователно външната политика на Съединени американски щати ще дефинира в огромна степен бъдещите връзки на Европа с Китай и тази динамичност ще откри отражение на валутните пазари.

Потенциално влияние на валутата на БРИКС

Икономическите последствия от спора в Украйна и последвалите го наказания подтикнаха страните от БРИКС, включващи Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка и техните съдружници, да проучат опцията за основаване на единна валута.

Целта на този ход е да се оспори преобладаващата роля на щатския $ в международната търговия. Неотдавнашни случаи, като да вземем за пример закупуването от Китай на саудитски недопечен нефт в юани и уреждането от Индия на енергийни покупко-продажби с членове на ОПЕК в рупии, акцентират тази смяна.

Ако валутата на БРИКС, подкрепена със злато, се осъществя, това би могло доста да промени международния стопански ред, намалявайки смисъла на $. Позицията на Европа по този въпрос ще бъде от решаващо значение, като може да внесе спомагателна волатилност на валутния пазар.

Дилемата на еврото: да се приспособява или да отпадне

Европа е изправена пред сериозен миг във връзка с позицията си за евентуална валута на БРИКС. Ако Европа се причисли към този нов финансов инструмент, това може да докара до нараснала волатилност на валутния пазар. И противоположното, в случай че Европа резервира лоялността си към Съединени американски щати, потреблението на валутата на БРИКС при трансгранични транзакции може да способства за понижаване на въздействието на $ и еврото.

Ориентиране в бъдещето на еврото в изискванията на изменящи се геополитически талази

Въвеждането на еврото бележи забележителна смяна на валутния пазар при започване на века. Появата на валутата на страните от БРИКС дава обещание по-нататъшна промяна през идващите години.

Европа би трябвало да вземе основни решения, които ще дефинират нейното икономическо бъдеще, до момента в който геополитическият пейзаж претърпява сеизмични промени. Вследствие на това се чака волатилност на валутната двойка евро/долар.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР