В края на един много тежък политически сезон, белязан от

...
В края на един много тежък политически сезон, белязан от
Коментари Харесай

Украйна и Молдова поеха по дългия път към ЕС

В края на един доста тежък политически сезон, белязан от войната в Украйна и задълбочаващата се икономическа рецесия, Европейският съюз насочи категоричен жест в поддръжка на Киев, предоставяйки му статут на канидидат за присъединение към блока. Същия явен сигнал получи и Кишинев.

На 16 юни френският президент Еманюел Макрон, италианският министър председател Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц посетиха украинската столица, само че не с цел да окажат напън за териториални отстъпки, както се предполагаше, а да заявят поддръжката си за устрема на Украйна и Молдова да станат част от обединена Европа. Последва рекомендация от Европейската комисия и седмица по-късно европейските водачи оповестиха решението.

" Решихме да предоставим статут на претенденти на Украйна и Молдова. Готови сме да дадем подобен статут и на Грузия, откакто бъдат прегледани целите ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Потвърждението за Тбилиси ще зависи от осъществяването на оставащите критерии.

Ходът бе избран като " исторически ", а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше безапелационна: " Искам да подчертая, че съм надълбоко уверена, че решението, което взехме през днешния ден, ще ни направи по-силни. То ще укрепи Украйна, Молдова и Грузия пред лицето на съветската експанзия, само че ще способства за укрепването и на самия Европейски съюз ".

Кандидатурата на Украйна бе импортирана броени дни след началото на съветското военно настъпление и приемането й от европейските институции стана извънредно бързо, само че с предизвестието, че страната има още доста " домашна работа ", както и за нужна смяна в механизмите на действие на самия евроблок, с цел да се понесе ново разширение.

Критериите за участие пред Киев включват правосъдни промени, решителни дейности против корупцията, ограничение мощта на олигарсите и приемане назакон за медиите, хармонизиращ украинското законодателство с европейските правила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР