В края на динамичната 2022-ра, когато пазарът на имоти отново

...
В края на динамичната 2022-ра, когато пазарът на имоти отново
Коментари Харесай

Брокерите от НСНИ-Пловдив: Имотите остават класика, ако гово...

В края на динамичната 2022-ра, когато пазарът на парцели още веднъж бележи своите пикови моменти, група млади брокери влизат устремено в сегмента на пловдивските организации за парцели. При тях водещи са положителното партньорство и солидарността. Габриела Иванова е новият ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели " -  Пловдив. Мирослав Язов надали има потребност от показване. Той стартира кариерата се едвам 18-годишен във компанията на своя татко ​- един от емблематичните строителни бизнесмени под тепетата - Димитър Язов. Днес се развива в областта на продажбата и менажирането на парцели.  

С двамата беседваме по какъв начин ще се оправи Пловдив с презастрояването. И има ли други възможности българинът, когато желае да вложи парите си, както и какъв е пътят към контролиране на пазара на парцели и спиране на порочните практики в сектора. 

 - Как се трансформираха цените на жилищата в Пловдив?

- М. Я. През последните 12 месеца не можем да кажем еднопосочно по какъв начин са се трансформирали цените, защото ползата по квартали е радикално друг. Например регион „ Западен “ се радва на засилен интерес и там цените доближават и до 25% растеж, за разлика от източните региони, както и крайните южни и западни, където растежът е по-умерен. 

- Г. И. Също по този начин е редно да разделим и растежа по типове парцели - максимален растеж бележат обзаведените двустайни, а минимален - големите  жилища. Най-трудна се оказва продажбата на жилища от над 200 кв.м, при тях не може да се приказва за растеж. След здравната рецесия набъбна търсенето на селския вид парцели или къщи на село. Този сегмент от пазара също се разви съществено ​- с до 100% растеж - поради увеличеното търсене след коронавирус пандемията.

 - Кои типове жилища остават най-търсени?  

М. Я. Най-търсени парцели остават дребните ликвидни и компактни парцели на централни места в града, изключително тези по бул. „ Васил Априлов “ и към Медицинския университет. Веднага след тях се подреждат селските и крайградските парцели за живеене. 

- Има ли потребност вашият бранш от регулация и по какъв начин може да се случи това? 

- Г. И. Със сигурност пазарът на недвижими парцели има потребност от регулация. Тя може да се случи с пречистване на хората, които имат право да работят на този пазар. Също значимо е да има лиценз, който да бъде подновяван ​- за организациите. А що се отнася до брокерите - би трябвало да има регулация кой може да влиза и да упражнява тази активност. Голямата ни задача обаче е да се сътвори Камара на брокерите. 

- Тези дни стана ясно, че стягат контрола върху покупко-продажбите с парцели - в смисъл, че контролен орган ще следи за регистрация/лицензиране в бранша. Как ще коментирате? 

- М. Я.  Съгласни сме, че пазарът има потребност от някаква регулация, въпросът е тези органи да си изпълнят предназначението, а не да пречат и да правят произволи. Пазарът на парцели е задоволително нечист, с цел да го замърсяваме в допълнение. Необходимо е този контролен орган да ускори контрола върху крайния консуматор - въпреки всичко и той е участник в договорката. Но пък нерядко се случва да бъде „ осъден “ с  нежелани последици. Тогава вложителят е заставен да потърси услугите на някой добре заплатен юрист, с цел да го измъкне от всички негативи, които може да му донесе договорката.

- Какво мислите за презастрояването на Пловдив - до каква степен ще ни докара това огромно строителство? 

- М. Я. До повече покупко-продажби. До повече проблеми - дефицит тук-там в учебни заведения и детски градини, дефицит на паркоместа, трафик, нечистотия, престъпност, дефицит на работни места. Нашата позиция е, че би трябвало да има регулация в градоустройството. 

- Г. И. Освен това е добре архитектите да се концентрират върху основаването на видове здания, които да дават образ на града ни, а не както е сега  - всяка нова постройка няма нищо общо със прилежащата. Нека гледаме на града в мащаб, да търсим ансамбъла в един квартал, т.е. да има някаква форма на уеднаквеност, що се отнася до прилежащи здания - както е по света. 

- По данни на Национален статистически институт през 2021 година популацията в доста от огромните български градове, както и в столицата, понижава. Броят на жилищата обаче се усилва. Вие също твърдите, че от 25 до 35 % от закупените към този момент жилища в Пловдив стоят „ на мрачно “, т.е. са неизползвани. Как си обяснявате този феномен?  

- Г. И. Много хора, влагайки парите си в неподвижен парцел, виждат в това запазването им в дълготраен аспект. Българинът няма опция, когато реши да влага своите свободни капитали. Къде да го направи - в акции? Или в облигации? Финансовите пазари остават непозната територия за доста българи, те не са в свои води, когато се приказва за акции, облигации, борсово търгувани фондове или финансови деривати. 

- М. Я. Прословутите върхове и спадове на Фондовата борса принудиха доста вложители да премислят вложенията си и да потърсят по-креативни хрумвания. А що се отнася до парцелите, те си остават „ класика в жанра “, когато приказваме за инвестиция в дълготраен проект. 

 

 

Габриела Иванова e приключила Строителния колеж в Пловдив със компетентност „ Строителство и архитектура “. След това работи към строителна компания „ Лустро-90 “ ООД като експерт продажби, офис уредник и строителен механик. 

Била е търговски представител в „ АБО гранити “ и в „ Изола Петров “ -производител на хидроизолации. „ В дългите ми години на майчинство ​- имам три деца - съм работила като механически началник към няколко компании, изпълняващи публични поръчки за саниране в Пловдив “, прецизира дамата, която е определена за новия ръководител на НСНИ-Пловдив. Днес тя работи в строителна и капиталова компания „ Скафф “ ЕООД, където управлява новосформирания отдел „ Продажба на недвижими парцели “. От 5 години има удостоверение като брокер на недвижими парцели. 

Мирослав Язов стартира своя професионален път на 18 години като офис помощник в строителната компания на татко си - починалия към този момент Димитър Язов, който под тепетата помнят като огромен строител, бизнесмен и визионер.

Мирослав Язов първо приключва Пловдивския университет като магистър по финансов мениджмънт, а по-късно поема работата на финансов шеф в компанията „ Язов “. От началото на 2012 година се посвещава напълно на брокерството на недвижими парцели и фасилити и пропърти мениджмънта. В момента е началник на най-новия строителен план „ Марково Вита Нова “ в покрайнините на Пловдив. Притежава дипломи от Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели за посланичество на купувачи и продавачи, както и тапия за Управление на строителни планове от Университет Колумбия Ню Йорк. Горд татко е на две момчета, огромен почитател е на футбола и салсата. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР