В края на 60-те и началото на 70-те години на

...
В края на 60-те и началото на 70-те години на
Коментари Харесай

За пръв път Китай успешно използва отражателите на мисия Аполо 15!

В края на 60-те и началото на 70-те години на предишния век астронавтите на задачите “Аполо 11 ”, “Аполо 14 ” и “Аполо 15 ” сложиха на повърхността на Луната лазерни отражатели. До ден сегашен тези отражатели остават последните настоящи опити от стратегия “Аполо ”. И до момента обсерваториите могат да изпращат лазерни лъчи до отражателите и въз основата на времето, за което се връщат лъчите назад на Земята, може да се пресметна общото разстояние Земя-Луна.

Днес журналистът Ленърд Дейвид оповести, че Китай за пръв път употребява сполучливо отражатели от задача на стратегия “Аполо ”. 

По информация от Дейвид измерванията бяха направени от приложния астрономически екип, работещ в обсерваториите Юннан. Екипът е решил да употребява отражателите на “Аполо 15 ”. 

Напомням на читателите, че лунната задача “Аполо 15 ” е изстреляна през юли 1971 година. Тогава астронавтите Дейвид Скот и Джеймс Ървин съумяват да кацнат на Луната благодарение на модула “Фолкън ”. “Аполо 15 ” е и първата задача от вида J, които включват дълготрайни престои на Луната с по-голям фокус върху научната активност. В рамките на “Аполо 15 ” е употребен за пръв път луноход, допускащ на астронавтите да се придвижват на огромни дистанции.

Днес Китай употребява отражателите на “Аполо 15 ”, с цел да се приготви за идната си роботизирана експедиция до Луната тази година. В рамките на две изстрелвания – през май и през декември 2018-та китайците би трябвало да осъществят задачата си, която ще кулминира с кацане на противоположната страна на Луната. Досега никоя галактическа мощ не е осъществявала меко кацане на противоположната страна.

В бъдеще Китай възнамерява да изпрати на повърхността на Луната и свои лични отражатели. 

Инфо: Ленърд Дейвид

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР