В края на 2023 г., руски политици обявиха за възстановяването

...
В края на 2023 г., руски политици обявиха за възстановяването
Коментари Харесай

Британското разузнаване: Русия възстановила СМЕРШ от времето на Сталин

В края на 2023 година, съветски политици оповестиха за възобновяване на руската контраразузнавателна организация " СМЕРШ ". Това написа в обобщение от ежедневния отчет на разузнаването на английското министерство на защитата, оповестено в обществената медия X.

СМЕРШ е общото наименование на няколко самостоятелни контраразузнавателни организации в Съветския съюз. Те са образувани в края на 1942 година, само че са публично оповестени на 14 април 1943 година, като наименованието им е обещано от Йосиф Сталин. Основната причина за основаването на организацията е да се противодейства на опитите на германците да се внедрят в Червената войска на Източния фронт по време на Втората международна война.

Освен контраразузнаване, организацията прави интервенции по контратероризъм, бори се против „ антисъветските детайли “ в Червената войска, пази фронтовите линии против навлизане на шпиони, проверява предатели, дезертьори и руски пленници, кои са били пуснати на независимост.

Организацията съществува публично до 4 май 1946 година, когато длъжностите ѝ са трансферирани на Министерството на държавната сигурност. Ръководител на организацията по това време е Виктор Абакумов.

Със завършването на войната, на СМЕРШ се пада задачата да откри Адолф Хитлер, като по опция той би трябвало да се плени жив. Офицери от Червената войска и СМЕРШ намират обгорения му мъртвец наоколо до Фюрербункера, откакто се е самоубил. След края на войната в Европа, СМЕРШ се борят против организациите на полската войска Крайова, опълчила се против руската власт в Полша.

Стратегическата дирекция на СМЕРШ се концентрира върху контраразузнавателните убийства и намаляване на контрапартизанската война. Тя дава отговор персонално пред Сталин. През март 1946 година основната дирекция на СМЕРШ е преподчинена на Народния комисариат на въоръжените сили, който скоро по-късно е реорганизиран в Министерство на държавната сигурност.

В началото на януари 2024 година, изображения с отворен код демонстрираха оперативни чиновници, носещи униформи с нашивки на " СМЕРШ ", редуциране от съветската фраза, означаваща " гибел на шпионите ". Организацията, основана от Йосиф Сталин, която функционираше сред 1941-1946 години, стана известна на Запад посредством измисленото ѝ обрисуване в книгите на Ян Флеминг за Джеймс Бонд.

Не е ясно дали възобновяване на " СМЕРШ " включва нови всъщност качества или функции в контраразузнавателната функционалност на Русия, или съставлява само смяна в маркировката. Това връщане на организация от руската епоха дава следващия образец за метода, по който съветските управляващи умишлено употребяват духа на Втората международна война и се концентрират върху хипотетичното навлизане на външни закани в страната, изключително в подтекста на войната в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР