В края на 2021 г. служители на Пентагона обмисляха изпращането

...
В края на 2021 г. служители на Пентагона обмисляха изпращането
Коментари Харесай

„Политико“: САЩ отказаха да изпращат военни инструктори в Украйна, страхувайки се от реакцията на Русия

В края на 2021 година чиновници на Пентагона обмисляха изпращането на " няколкостотин " американски военни инструктори в Украйна, които да образоват украинските сили за " неконвенционална война ", само че тази концепция е трябвало да бъде изоставена заради опасенията на Белия дом от ескалация на връзките с Русия. Това заяви в неделя вестник „ Политико “, базирайки се на източници.

Според тези данни, представителите на американското военно ведомство през декември 2021 година осведомиха депутатите на специфичен брифинг за желанието си да изпратят спомагателни инструктори в Украйна. Според източници на изданието обаче концепцията е отпаднала поради позицията на Белия дом, който се притеснява, че сходни дейности могат да подкопаят продължаващите дипломатически старания, ориентирани към спокойно разрешаване на обстановката към Украйна.

В същото време представител на Белия дом сподели, че " не са показани такива проекти " за разширение на броя на инструкторите в Украйна, отбелязва вестникът. Пентагонът също по този начин съобщи, че Белият дом „ не е отменил никакви планувани стратегии за образование в Украйна, до момента в който американските сили не бъдат разместени през февруари “. Вестникът отбелязва, че нито Белият дом, нито Министерството на защитата са почнали да разясняват осъществяване на брифинг по тази тематика, а също по този начин не прецизират дали сходни полемики с Белия дом са се провеждали на неофициално равнище.

Според източниците на изданието въпросните инструктори е трябвало да работят настрана от формалната американска задача, която е работила на територията на военния полигон „ Яворов “ в Лвовска област. Те трябваше да образоват украинците на военна тактичност, партизанска война и други нетрадиционни способи за водене на война.

По-рано Си-Ен-Ен, базирайки се на украинските управляващи, заяви, че е нанесен въздушен удар по полигона “Яворов “ в региона на Лвов, където преди този момент западните страни са обучавали бойци и офицери от украинската войска. Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби сподели в неделя, че американските военни не са били на мястото по време на този удар, американците са го напуснали преди няколко седмици.

На 24 февруари съветският президент Владимир Путин разгласи специфична военна интервенция в Украйна в отговор на апела на водачите на републиките на Донбас за помощ. Той акцентира, че проектите на Москва не включват окупацията на украински територии, задачата е демилитаризация и денацификация на страната.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР