В края на 2021 г. Кремъл е изготвил стратегически документ

...
В края на 2021 г. Кремъл е изготвил стратегически документ
Коментари Харесай

Документ на Кремъл: Ето как ще дестабилизираме Молдова

В края на 2021 година Кремъл е изготвил стратегически документ за дестабилизация на Молдова, съобщи  " Яхуу Нюз ", чиито публицисти са се добили с него.

Документът е квалифициран от Президентската дирекция за трансгранично съдействие - подразделение на администрацията на Путин, което беше създадено преди пет години. Действителната задача на безобидно наречената дирекция е да упражнява надзор над прилежащи страни, които Русия вижда като част от своята сфера на въздействие: Естония, Латвия, Литва, Беларус, Украйна и Молдова.

Yahoo News публикува на 20 февруари стратегически документ от същата дирекция на Кремъл, който планува Русия напълно да погълне Беларус до 2030 година

Стратегията за Молдова, съгласно източника на медията, който я е популяризирал, е направена през есента на 2021 година, сходно на нейния беларуски аналог - с присъединяване на Генералния щаб на Русия и главните разследващи служби на Москва: ФСБ, СВР и ГРУ.

Руската тактика за Молдова се концентрира върху " противопоставяне на опитите на външни играчи (САЩ, Европейски Съюз, Турция и Украйна) да се намесват във вътрешните работи на Република Молдова, да ускоряват въздействието на НАТО и отслабват позициите на Руската федерация ".

Той планува Молдова да се причисли към Евразийския стопански съюз (воденият от Русия " близнак " на ЕС) и Организацията на контракта за групова сигурност (руската версия на НАТО).

Планът цели " обезвреждане "  на всевъзможни дейности от страна на молдовското държавно управление по отстраняване на съветското военно наличие в Приднестровието - подкрепяна от Москва отцепническа република, която е интернационално приета като част от Молдова.

Премиерът на Молдова Дорин Речан, който встъпи в служба едвам предишния месец, също е разгледал документа. Бившият консултант по националната сигурност на президентката Мая Санду, удостовери, че наличието на дневния ред на Кремъл отразява това, което той и мнозина в неговото демократично държавно управление от дълго време знаят.

" Руснаците се опитваха доста дълго време да подсигуряват, че Молдова няма да има суверенитет над външната си политика ", сподели той.

Според Дейвид Крамър, някогашен чиновник на Държавния департамент, " въпреки да признава Молдова като обособена страна, документът третира Молдова като еластичен спътник, върху който може да се упражнява надзор и въздействие, като в същото време да се блокира западното въздействие ".

Планът за Молдова, също като този за Беларус, е разграничен на три разнообразни глави: политически, боен и защитителен сектор; филантропичния сектор; и търговски и стопански браншове. Авторите слагат цели за постигане в кратковременен проект (до 2022 г.), средносрочен проект (до 2025 г.) и дълготраен проект (до 2030 г.).

При последната целева година, съгласно документа, би трябвало да се следи " основаването на постоянни проруски групи за въздействие сред молдовските политически и стопански елити ".

Беларус и Молдова са поели по радикално разнообразни направления. Докато Беларус става все по-привързан към Москва, консолидирайки своя авторитаризъм, Молдова се отдалечава от орбитата на Русия. 

" Молдовското управление е възприело ясно прозападен курс ", сподели пред " Яхуу Нюз " чиновник на западното разузнаване, осведомен от първа ръка със стратегическия документ. " По този метод стратегическите цели на Кремъл стават все по-трудни, а не по-лесни за реализиране с времето. Те непрестанно усилват натиска и употребяват по-агресивни тактики, с цел да осъществят тези цели ".

През 2020 година Санду, някогашен икономист от Световната банка, победи на президентските избори в Молдова против проруския настоящ президент. През 2021 година учредената от нея прозападна " Партия на деяние и взаимност " завоюва голямо болшинство в Народното събрание на Молдова и стартира процес на доближаване с Европейски Съюз. Молдова получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз предишното лято и публичната поддръжка за присъединение към блока доближи 63%, съгласно изследване, извършено от Международния републикански институт през ноември.

Според представител на западното разузнаване задачата на Кремъл е да върне Молдова назад в сферата си на въздействие. Арсеналът на Путин в това отношение не са танковете и бойните самолети, както в Украйна, а оръжията за политическа война: навлизане в страната с сътрудници на съветското разузнаване и подклаждане на антидемократична активност благодарение на платени или идеологически лоялни сътрудници.

Миналия месец Санду непосредствено упрекна Москва в скрит план за събаряне на нейното държавно управление.

" Планът включваше бойкот и хора, минали военно образование и маскирани като цивилни, за осъществяване на насилствени дейности, офанзиви против държавни здания и взимане на заложници ", сподели тя на конференция.

Антиправителствените митинги, подкрепени от доближената на Москва политическа партия " Шор ", раздрусаха Молдова през септември предходната година и продължиха през цялата зима на фона на енергийната рецесия в страната, която до неотдавна беше подвластна от съветския газ. След като Русия заплаши да усили цените и да понижи доставките за Молдова, Кишинев разгласи през декември, че се отхвърля да употребява какъвто и да е съветски газ - за първи път в своята постсъветска история.

Основен мотив за проруските демонстрации са точно високите сметки.

" Искаме да задължим нашето държавно управление да заплати сметките за отопление, електричество и газ за трите зимни месеца, декември, януари и февруари, на всички наши жители ", разгласи Марина Таубер, вицепрезидент на " Шор " и основен уредник на митинга в неделя.

Таубер изрично отхвърли партията й да е финансирана от Русия. 

Въпреки това голям брой издания оповестиха, че " Шор ", ръководена от и кръстена на проруския олигарх Илан Шор, е плащала на протестиращите. Кшищоф Лисек, някогашен полски народен представител и понастоящем основан в Кишинев програмен шеф на Международния републикански институт, сподели пред " Яхуу Нюз ", че Шор транспортира хора от град Орхей, близо 40 км северно от Кишинев, където олигархът е построил увеселителен парк.

" Адвокати от неговата партия даже стоят пред учебните заведения, насърчавайки младежите да вземат участие в демонстрациите ", сподели Лисек.

През октомври " Дойче веле " заяви, че протестиращите печелят " еквивалента на 20 евро дневно и 80 евро на нощ " - значителна сума за междинния молдовец. Междувременно молдовски публицисти разгласиха в обществените мрежи видеоклипове на пияни стачкуващи, хвалещи се с парите, които са получили.

" Очевидно Русия съфинансира тези митинги и опити за дестабилизация на страната ", сподели Речан пред Yahoo News. " Те търсят да наемат яки момчета, с цел да нападат полицията, с цел да нападат държавни здания и компании и да вършат сходни провокации, които биха довели до дестабилизация ".

Шор е мощно спорен предприемач в молдовската политика. Той беше задържан по обвинявания в пране на пари и заграбване по отношение на кражбата на 1 милиард $ от молдовски банки през 2014 година Съпруга му е руската поп певица Жасмин, която Путин удостои със званието " Заслужил актьор на Русия ". Той живее в заточение в Израел и е търсен по отношение на хипотетична машинация в родината си.

Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби Шор през октомври 2022 година, заявявайки, че той е инструмент в проекта на Русия да подкопае изборите в Молдова и кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз.

" За да поддържа тези старания, Шор работи с съветски лица за основаване на политически съюз за надзор над Народното събрание на Молдова, който по-късно би подкрепил няколко законопроекти в полза на Руската федерация ", твърди държавното управление на Съединени американски щати.

Тези изказвания са в сходство с документа на съветското държавно управление, получен от Yahoo News. Стратегията на Кремъл е ориентирана освен към изборите, само че и към това, което дефинира като " филантропичния бранш "  на Молдова.

Москва се стреми към " обезвреждане на опитите за ограничение на активността на съветските и проруските медии в Молдова ", " основаване на мрежа от неправителствени организации, насърчаващи развиването на руско-молдовските връзки "  и разширение на опциите на молдовските студенти да получават обучение на съветски език.

До 2025 година Русия се надява да си обезпечи " стабилно действие на системата за организационна, финансова, правна и осведомителна поддръжка на неправителствените организации, другарски настроени към Руската федерация ".

" Години наред не обръщахме внимание на пропагандата и на съветските телевизионни канали, които постоянно участваха тук ", посочва Речан. " И когато започнахме да ги затваряме, пропагандата се реалокира в Telegram, Фейсбук, VKontakte, TikTok. При Telegram и TikTok не можем да създадем нищо по въпроса, с изключение на да прережем кабела. Трийсет и нещо години агитация – в този момент виждаме резултата от нея ".

Сергей Диакону, шеф на кабинета на министър-председателя, сподели пред " Яхуу Нюз ", че неправителствените организации са известни с това, че работят като проруски центрове.

" Има непрекъснато наличие на хора, по-младото потомство и изключително от социалистите, които влизат и излизат от съветските културни центрове ", сподели той.

Диакону изброи организации в Молдова, финансирани от " Россотрудничество ", което механически е поделение на съветското външно министерство, само че в реалност, съгласно западни източници от сигурността, е щаб за съветски шпионски.

" Знаете, че това не са културни центрове. Това, което те в действителност желаят, е да понижат въздействието на Румъния и Европа в Молдова ".

Нерешен въпрос за Кремъл е замразеният спор в Приднестровието, където от 1992 година са ситуирани стотици съветски бойци. Територията може да бъде използвана за разкриване на нова линия на офанзива против Украйна от западния й фланг.

Значителна роля в планиранията на Русия играе Федералната работа за сигурност (ФСБ). Въпреки че е агенция за вътрешна сигурност на Русия, ФСБ има просторен задграничен уред, вграден в посолствата по целия свят, прочут като Пета служба. Според " Райз Молдова "  (един от проверяващите сътрудници на Yahoo News), военачалник Дмитрий Милютин, заместник-ръководител на отдела за оперативна информация на Пета работа, в началото се е застъпил за откриването на " втори фронт "  срещу Украйна от Приднестровието в началото на съветската инвазия. Това по този начин и не се случи. Но Милютин, дружно със своя началник, ген. Георгий Гришаев, е част от " кохорта от тези генерали от ФСБ, които мечтаят за възраждането на Съюз на съветските социалистически републики и са подготвени да служат на тази концепция правилно и откровено ", оповестил пред " Досие Център " (партньор на " Яхуу Нюз " ) осведомен съветски народен представител.

" Предотвратяването и потискането на стъпки от страна на Република Молдова, които биха могли да доведат до " топене "  на приднестровския спор и неговата ескалация ", е крайъгълен камък в тактиката на Кремъл за 2022 година, съгласно стратегическия документ. Връщането му под суверенния надзор на Молдова би било главоболие за Путин.

" Да изстреляш няколко ракети, това не е кой знае какво ", сподели Речан пред " Яхуу Нюз "  за съветските сили в провинцията. " Военно Русия не може да нападна през Приднестровието ". 

Вместо това, съгласно него Москва разчита на провокации и трикове, с които цели да подкопае вярата в молдовското държавно управление. Една плашеща тактичност е да се внуши, че проевропейската политика на Кишинев води страната към война с Русия – опорка, употребена от проруските политици и в Грузия.

Миналата седмица подкрепяните от Москва управляващи в Приднестровието оповестиха ареста на двама хипотетични терористи, които са възнамерявали да убият Вадим Красноселски, президент на непризнатата страна. Източници от Приднестровието упрекнаха Украйна за заговора, както и за предходни, необясними офанзиви с гранати против инфраструктура в района. С приднестровския разказ незабавно се съгласи бившият молдовски президент Игор Додон, който се обърна към съветските медии, с цел да изиска от молдовските управляващи " да подхващат ограничения против намесата на страната в спора в Украйна ".

Разследване на " Досие Център " откри, че до момента в който е бил президент, Додон е изпращал чернови на речите си на офицери от съветското разузнаване. Той бе поставен под домакински арест през май 2022 година по обвинявания в корупция и държавна измяна, но беше освободен през ноември.

Речан признава, че личната му партия е била бавна в противодействието на съветската хибридна война във време, когато Молдова е изключително податлива на непозната интервенция. Инфлацията е достигнала близо 30%; цените на силата са се нараснали седемкратно; тоталната война на Русия в съседство е злокобно увещание за това какво може да сполети една по-малка страна, която отхвърля исканията на Кремъл, отбелязва Yahoo News.

" Когато хората се опасяват, споделят: " Добре, съветската мечка е прекомерно огромна за нас. Може би можем да реализираме някакво схващане и единодушие с нея и тогава няма да ни допре. Бих бил доста благополучен, в случай че народът на Молдова види този документ ", акцентира Диакону.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР