„В краткосрочен план Европа не може да се справи без

...
„В краткосрочен план Европа не може да се справи без
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: В краткосрочен план Европа не може без руски газ

„ В кратковременен проект Европа не може да се оправи без съветски газ- няма различни снабдители, няма задоволително инфраструктура и няма задоволително свободни количества газ. А декларираните към този момент, в случай че се препродадат, ще бъдат с доста висока цена. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова пред БТВ. Тя изясни, че с наличните запаси на природен газ в Европейски Съюз и Норвегия може да се подсигурява размер, който е толкова- колкото се внася от Русия за 20 години. „ Пред Европа има други въможности- като възобновимите източници и насърчаване на нуклеарната енергетика “, очерта опция Пенкова.

Евродепутатът посочи, че Европа създаде две тактики - условие към страните членки да се запълнят газохранилищата до 80 % до началото на октомври, с цел да има запас при дефицит на газ и понижаване на потреблението с 15 %, което е целесъобразна мярка, само че в случай че се стигне до по- спешна обстановка, може да стане наложителна.

Цветелина Пенкова не изключи договаряния с Газпром, само че в границите на сегашния контракт. „ Това е решение, което би трябвало да подсигурява запълването на хранилището в Чирен. В момента потенциалът е 40 %, а междинното равнище на газохранилищата в Европа е 70 % “, обясни евродепутатът. Според нея единствено постоянно държавно управление може да обмисля вид за дълготрайни контракти.

„ Най- огромният консуматор на газ в зимните месеци са топлофикациите, там ще имаме голям проблем, тъй като опциите за икономии са лимитирани. Индустрията и предприятията, които до този миг не са взели ограничения и не могат да преминат на някакъв различен енергиен източник или на електричество- за тях също ще бъде непостижимо или невероятно, а това визира над 250 хиляди души “, очерта казуса Цвеелина Пенкова.

Евродепутатът счита, че практичното държание даже у дома може да помогне за пестенето на сила и даде образци: „ Намаляването на температурата в огромните институции с един градус води до понижаване на употребяваната сила с 6 %. По сходен метод може у дома да се усили температурата в хладилника и да се изключат електроуредите, които не употребяваме. “

Цветелина Пенкова е безапелационна, че не трябва да се позволява семействата и крайните консуматори да платят цената за тази рецесия: „ Като общество считам, че би трябвало да сме виновни, с цел да се оправим с провокациите! “

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР