В Космоса има планети, които са много по-подходящи за живот

...
В Космоса има планети, които са много по-подходящи за живот
Коментари Харесай

Астрономи откриха планети с по-добри условия за живот от Земята

В Космоса има планети, които са доста по-подходящи за живот от Земята . До този извод са стигнали американски и немски астробиолози. Резултатите от проучването са в списание Astrobiology.

Изследователите са събрали данни за температурата, влажността и други фактори на околната среда за 4 500 известни екзопланети и са разпознали 24 от тях, които са малко по-стари, по-големи, по-топли и евентуално по-влажни от Земята, а също се въртят към постепенно изменящи се звезди с по-голяма дълготрайност на живота от нашето Слънце. Според създателите на такива планети, на които те са дали условното наименование на евентуално " свръхобитаеми ", животът е имал повече благоприятни условия да се развие до по-висши форми, в сравнение с Земята .

Всички тези 24 планети се намират на повече от 100 светлинни години от нас и могат да бъдат изследвани в бъдеще благодарение на галактическите телескопи на НАСА " Джеймс Уеб " и LUVIOR, както и с PLATO на Европейската галактическа организация.

" С появяването на нови галактически телескопи ще получим повече информация, тъй че е значимо да изберем верните цели ", акцентира ръководителят на проучването проф. Дирк Шулце-Макух от Университета на щата Вашингтон, като добавя: " Трябва да се съсредоточим върху избрани планети, които имат най-обещаващите условия за комплициран живот. Важно е да не се ограничаваме единствено до търсенето на втора Земя, тъй като може да има планети, които са даже по-подходящи за живот от нашата . "

От Кеплеровския списък на звездите създателите са избрали планетарно-звездни системи с планети от земен вид, ситуирани в обитаема зона с течна вода. В същото време откривателите са се интересували най-вече от звезди от вид G - от същия спектрален клас като Слънцето, както и от по-дълголетни звезди джуджета от клас K.

Работата е там, че G звездите имат релативно къс живот - по-малко от 10 милиарда години. Като се има поради, че са били нужни близо 4 милиарда години, с цел да се появи комплициран живот на Земята, доста звезди, сходни на Слънцето, може да са изчерпали топлината си, преди да се появят комплицирани форми на живот.

Авторите означават, че отнасянето на планетите към категорията " свръхобитаеми " не значи, че на тези планети несъмнено има живот , просто изискванията на тях са удобни за развиването на комплициран живот.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР