В космологията терминът тъмна материя описва всичко, което не взаимодейства

...
В космологията терминът тъмна материя описва всичко, което не взаимодейства
Коментари Харесай

Ново изследване: Във Вселената май няма тъмна материя?

В космологията терминът " тъмна материя " разказва всичко, което не взаимодейства със светлината и с електромагнитното поле
Настоящият научен модел за състава на Вселената е, че тя се състои от естествена материя, тъмна сила и тъмна материя. Ново проучване на Университета на Отава оспорва това, заяви " Сайънс дейли ", представен от Българска телеграфна агенция.

Проучването е оповестено в The Astrophysical Journal и отхвърля настоящия модел на Вселената, като демонстрира, че в действителност в нея няма място за тъмна материя.

В космологията терминът " тъмна материя " разказва всичко, което не взаимодейства със светлината и с електромагнитното поле, и може да бъде обяснено единствено посредством гравитационна мощ. Не можем да я забележим, нито знаем от какво е формирана, само че тя ни оказва помощ да разберем по какъв начин се държат галактиките, планетите и звездите, считат учените.

Раджендра Гупта, професор по физика във Факултета за естествени науки, употребява модел, който съчетава две хрумвания. Първата концепция е за това по какъв начин естествените сили понижават с течение на галактическото време, а втората е за това, че светлината губи сила, когато изминава огромно разстояние. Идеите са тествани и потвърждават, че съответстват с редица наблюдения, да вземем за пример за това по какъв начин са разпределени галактиките и по какъв начин се е развила светлината от ранната галактика.

Това изобретение оспорва преобладаващото схващане за Вселената, което допуска, че към 27% от нея се състои от тъмна материя и по-малко от 5% от елементарна материя, като останалата част е тъмна сила.

" Резултатите от изследването удостоверяват, че предходната ни работа за възрастта на Вселената от 26,7 милиарда години ни разреши да открием, че Космосът не се нуждае от тъмна материя, с цел да съществува ", посочи Гупта. " В общоприетата космология се твърди, че ускореното разширение на Вселената се дължи на тъмната сила, само че в реалност то се дължи на отслабването на естествените сили при разширението ", счита той.

Като оспорва нуждата от съществуването на тъмна материя във Вселената и дава доказателства за нов космологичен модел, това проучване открива нови пътища за проучване на фундаменталните свойства на Космоса, написа " Сайънс дейли ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР