В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но

...
В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но
Коментари Харесай

Президентът в Копривщица: Тук знаят, че високо вдигната глава струва скъпо

В Копривщица знаят, че високо вдигната глава коства скъпо, само че само с изправен тил човек вижда ясно, върви почтено напред и може да напише Кърваво писмо, което да отвори врата към възкръсването на България. Това сподели президентът Румен Радев в словото си по случай тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица.

Окрилен от своя културен и нравствен напредък, градът ви подари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски . Тяхната смелост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата османска империя и сподели на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската независимост изгрява, сподели президентът.

След Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а клади и костници . Това е въстание на осъзнатата всеотдайност в името на свободата, на лудите глави, трансформирали се в непреходното ентусиазъм на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава следа, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх . Оттогава ни разделят век и половина, няколко войни, възходи и произшествия, както и несбъднати идеали, само че образецът за поколенията остава, уточни още в речта си Румен Радев.

По думите му съдът на времето е отредил великолепие и популярност на българските апостоли на свободата, чиито имена ще останат във времето.

Нека в никакъв случай не забравяме тези мощни и неподправени българи, тъй като патриотизмът им, саможертвен и образован, е пример, изключително през днешния ден. " Вечна памет на героите от април 1876 година Да живее България! " , приключи словото си президентът.

По мотив годишнината на площад „ 20 април “ в града се състоя тържествена проверка-заря, а президентът одобри почетния строй. На отбелязването участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, народни представители, представители на локалната власт и жители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР