В Копривщица се смрачава, но едно сияние пръска светлина. Сградата,

...
В Копривщица се смрачава, но едно сияние пръска светлина. Сградата,
Коментари Харесай

Училище в Копривщица – пазител на възрожденския дух

В Копривщица се смрачава , само че едно зарево пръска светлина. Сградата, огряна с цветовете на националния байрак , е на новаторското Средно учебно заведение /СУ/ „ Любен Каравелов “ . От единствено един светещ прозорец се чува, че някой репетира още . А от покрива на учебното заведение на всеки кръговиден час звучи химнът на Копривщица „ Хубава си, моя горо “,  предават от Министерството на образованието и науката /МОН/.

Училищният духов оркестър е изобретател и основател на генерации актьори – артисти и музиканти.

„ Имаме наши ученици в Софийската опера, в Гвардейския духов оркестър, в Старозагорския боен оркестър, в Симфоничен оркестър Пазарджик, във Врачанската филхармония и къде ли още не “, гордее се директорката Бойка Дюлгярова.

Нейният състезателен дух , деятелност и сърдечност увличат учители, родители и възпитаници. Във всички празници на града оркестърът се включва със своите емблематични маршове , възрожденски песни и хора . В многократните си участия в страната и чужбина оркестърът свири типичен творби, известна музика и други.

Тук възрожденският дух , историческата горделивост , традициите и модерността и фантазиите са във всеки кабинет, класна стая, репетиционна зала. Портретите на будителите и героите от Априлското въстание са на всички места.

СУ „ Любен Каравелов “. Снимка: МОН

В началото на 19 век даскал Захари Круша въвел взаимоучителната метода просветителната система в града учебното заведение става едно от най-модерните по българските земи, след Габровското учебно заведение.

Някога в града са прииждали младежи от всички краища на България , които търсят по-добро обучение и чорбаджи Вълко Чалъков подарил на общината една своя градина, на левия бряг на река Тополка. Училището е приключено през 1837 година . При освещаването на учебното заведение участвал и новият преподавател, Неофит Рилски. Тук през 1846 година огромният копривщенски патриот и литератор Найден Геров разкрил Първото класно учебно заведение в българските земи. Тук се е случила първата сполучлива промяна в българското обучение , която дава опция, то да се подреди измежду най-напредналите просветителни системи в Европа.

СУ „ Любен Каравелов “. Снимка: МОН

През 1974 година е издигната днешната постройка на учебното заведение. 50 години по-късно то разполага с невероятна материална база.

Днес тези обичаи се пазят, само че учебното заведение гледа към бъдещето като се стреми непрекъснато да внедрява нововъведения и съвременни решения в просветителния развой. Учениците имат опция да спортуват върху няколко площадки в големия двор. Всичко е най-нов модел, в това число и меката настилка против ожулени колене. Имат и тенис корт , а вътре – фитнес . В компютърния кабинет имат степери , с цел да се движат, даже до момента в който творят. Тук е и телескопът , който нощем търси звезди. В модерно обзаведен кабинет по сугестопедия учат непознати езици. Сугестопедията се употребява и за ограмотяване на възпитаници от начален курс. Чрез този способ още в първи клас всички деца могат да четат свободно.

СУ „ Любен Каравелов “. Снимка: МОН

Въпреки възрожденския образ на постройката, в нея технологиите са на всички места – всяко дете има личен таблет или преносим компютър , закупени посредством извоювани планове и по националните стратегии на МОН. Всички кабинети са с високотехнологично съоръжение. Освен технологиите за обучение в учебното заведение има и зали за отдих и занимания. Пример за това са забавната читалня към библиотеката и залата с джаги и въздушен хокей, в която могат по едно и също време да играят над 20 възпитаници. Училището развива логическото мислене, като иновация и разполага с голям брой логичен игри в коридорите и стаите, както и огромен шах за намерено в двора.

Учениците вземат участие и печелят състезания и надпревари, което потвърждават множеството извоювани купи , медали и документи . Включват се в работа по разнообразни стратегии, в това число и по „ Еразъм+ „.

Училището в никакъв случай не е празно , даже когато децата са на открито, то е цялостно с живот, сила и неспокойствие. В него може да срещнете и сибирския самоед Карла, който е любим на всички. Учителите споделят, че кучето въздейства позитивно върх у детското развиване и оказва помощ за прочувствената просветеност на учениците.

Пред формалния вход на постройката има шадраван, в който през лятото плуват рибки . Сега те са на топло, само че доста скоро ще заживеят пространно.

Училището е желан хазаин за посрещане на участници в национални олимпиади – по физика, естествени науки, история, а тази година – и философия. Ученици и учители на драго сърце стават гидове на своите надарени посетители и ги развеждат по музеи и исторически направления, като наложително им устройват и празник с вкусотии на поляна, където се организира фамозният Копривщенски събор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР