В контекста на предстоящия преходен период към либерализация на енергийния

...
В контекста на предстоящия преходен период към либерализация на енергийния
Коментари Харесай

Как излизането на свободния пазар ще се отрази на сметките за ток?

В подтекста на идния временен интервал към либерализация на енергийния пазар в България, който би трябвало да стартира от 1 юли 2024 година и да продължи до 1 юли 2025 година, се надигат гласове на противоречие и угриженост по отношение на неналичието на изясненост и евентуалния безпорядък, който може да последва.

Сред мненията на специалисти изпъква мнението на Атанас Кацарчев, основен икономист на КТ „ Подкрепа “ акцентира пред „ NOVA “:

„ Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни формули за пресмятане къде ще бъде закован таванът за преходния интервал. При това ситуацията нито един от нас не знае каква ще бъде цената, която ще заплаща. “

Енергийният специалист Мартин Владимиров прибавя, че идният временен интервал не трябва да се преглежда като същинска либерализация на пазара.

„ Както си приказваме от 15 години, българските държавни управления си заравят главата в пясъка и отхвърлят да либерализират пазара. Това няма да се случи и на 1 юли тази година “, сподели Владимиров, наблягайки, че в случай, че страната административно ще дефинира контролирана цена за семействата, обстановката не може да бъде считана за либерализиран пазар .

Владимиров прецизира, че „ цената ще бъде заложена на база междинната изкупна цена за произвеждане на ток, нужен за облекчаване потребностите на семействата “ . Той показва подозрение по отношение на успеваемостта на тази скица :

„ Моделът, който сега се предлага, е цялостен безпорядък. “

Представените отзиви акцентират забележителната неустановеност, която обгръща процеса на либерализация на енергийния пазар в България. Отсъствието на ясни формули за пресмятане на цените и неналичието на съответна тактика за ръководство на преходния интервал основават условия за евентуално обществено и икономическо напрежение .

В този подтекст се постанова незабавната потребност от спомагателни уточнения и разяснения от страна на регулаторните органи, с цел да се обезпечи равен и предвидим преход към бъдещата енергийна система в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР