В консорциума ще си партнират представители от десет страни членки

...
В консорциума ще си партнират представители от десет страни членки
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление ще участва в разработването на европейска услуга

В консорциума ще си партнират представители от 10 страни членки на Съюза.

Проектът DNS4EU е част от визията на Европейския съюз за подсилване на цифровата самостоятелност и ще се явява като опция на DNS услугите, предлагани от неевропейски софтуерни колоси. Основната задача пред Европейската комисия е да създаде план, който да обезпечи отбраната на данните на потребителите в цифровото пространство на Съюза, като в същото време се придържа към най-високите стандарти за дискретност и сигурност.

 

Целта на огромния план DNS4EU е построяването на сигурна, съвместима с европейските условия за дискретност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги. Макар и непознати за болшинството консуматори, DNS услугите разрешават сърфирането в мрежата да става посредством имена на домейни, вместо посредством така наречен IP адреси, представляващи поредици от цифри.

 

Европейската комисия възнамерява да включи над 100 милиона души в новата, основана в Европейския съюз, DNS интернет платформа. При създаването на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния бранш и доставчиците на интернет услуги с нови обществено налични DNS сървъри. Услугата ще се предлага гратис на жителите и институциите, като ще бъдат и предлагани усъвършенствани услуги за сигурност.

 

На 10 януари т.г. от 11:00 ще бъде извършена онлайн конференция от представители на консорциума, на която ще бъде показан плана допълнително елементи. Желаещите да я проследят могат да създадат своята регистрация онлайн. През декември 2020 година Европейската комисия и Европейската работа за външна активност (ЕСВД) показаха нова тактика на Европейски Съюз за киберсигурност. Целта на тази тактика е да се ускори устойчивостта на Европа против киберзаплахи и да се подсигурява, че всички жители и предприятия могат да се възползват в цялостна степен от надеждни услуги и цифрови принадлежности. На 22 март 2021 година Съветът одобри изводи по отношение на Стратегията за киберсигурност, в които акцентира, че киберсигурността е от значително значение за построяването на устойчива, екологична и цифрова Европа. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР