В конкурсите по подбор на нови икономически представители в Службите

...
В конкурсите по подбор на нови икономически представители в Службите
Коментари Харесай

Одобриха 13 кандидати за икономически представители в СТИВ

В състезанията по асортимент на нови стопански представители в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България, оповестена от МИИ, общо 13 претенденти минаха през процедурата сполучливо.

Първоначално подадените заявки за участия бяха 180, до момента в който на последното събеседване доближиха 28 претенденти за 18 дестинации.

Конкурсите се организираха в три посоки - " Европейски страни " ; " Страни от Оперативно-наблюдателно дело " ; и " Азия, Африка, Америка и Австралия ". Процедурата по асортимент бе оповестена за 23 свободни позиции в 21 страни, като претендентите трябваше да преминат през няколко стадия на оценка.

Успешно показали се бяха претендентите за следните 13 дестинации : Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирство, гр. Дубай; Съединени американски щати - гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

За следните дестинации няма класирани претенденти , с оглед резултата от събеседването гр. Делхи, Индия; гр. Баку, Азербайджан; гр. Хавана, Куба; гр. Отава, Канада и гр. Пекин, Китай. За една дестинация - Иран, Техеран, кандидатури не постъпиха.

След избора на новите стопански представители предстоят процедури за установяване на начална дата на назначение и командироване, установяване на дипломатически сан за периода на мандата им, образование в Дипломатическия институт, инструктажи и потребни срещи преди формалното назначение в интервала 1 юли - 15 август 2024 година

" Разкриването на нови различни пазари и благоприятни условия за бизнеса ще бъде една от главните задания през идващите години на новоизбраните стопански представители , което ще сътвори опция да се диверсифицира експортът от България и да не се усетят отрицателните стопански аспекти, които следим сега в Западна Европа ", разяснява министър Богданов. Той уточни още, че години наред в страни, които са значими търговски сътрудници на страната ни, не сме имали търговски аташета към българските посолства, което се е отразило отрицателно на двустранните стопански връзки.

Общият профил на определените претенденти демонстрира, че те са с икономическо обучение, с голям брой спомагателни специализации, курсове, образования, с потвърден опит в региона на стопанските действия, външноикономическите и комерсиалните връзки и владеещи най-малко 3 непознати езика.

Заложените условия за присъединяване в състезанията бяха висше обучение - магистър, трудов или длъжностен стаж от най-малко 6 години и потвърден опит в региона на външноикономическите и комерсиалните връзки. След първичния обзор по документи и съпоставката им с оповестените условия от подадените над 180 заявки до втория стадий бяха позволени 147 кандидатури.

Участниците в процедурата трябваше да дават отговор и на характерни условия, измежду които знания за икономическото развиване на дадената страна, както и за двустранните връзки на страната ни с нея. Нужни бяха и знания върху нормативната уредба, както и във връзка с интернационалните отговорности на България, свързани със спецификата на работата в СТИВ.

Допълнително, кандидатите трябваше да показват разбор на съществуващите двустранни външноикономически и търговски връзки на България с страната, за която аплайваха, в който да подчертават върху евентуалните благоприятни условия за развиване, вложения и търговия през идващите 4 години.

Сред условията бяха и свободно притежаване на общоприетия език на страната, за която се кандидатства, както и наложително притежаване на британски език и цифрова подготвеност. След инспекцията на чуждоезиковата подготовка, сполучливо представилите се претенденти бяха 31, само че с общо 45 кандидатури, поради явяването на един претендент за повече от една позиция.

За четири от дестинациите липсват претенденти, покрили минималните условия за притежаване на съответния непознат език/езици или неявили се за оценка от чуждоезиковата подготовка. Поради тази причина процедурите за Турция, гр. Истанбул; Норвегия, гр. Осло; Словакия, гр. Братислава и Дания, гр. Копенхаген бяха несполучливи.

Успешно представилите се претенденти на стадия чуждоезикова инспекция се явиха и на инспекция на равнището на цифровата им подготвеност. На този стадий отпадна един претендент, останалите 30 бяха поканени на събеседване. Двама се отхвърлиха и на последния стадий се явиха 28 претенденти.

За първи път в оценяващата комисия участваха и представители на Министерството на външните работи, на национално показаните работодателски организации, на специалисти от научните среди, на просветителните институции и на неправителствените организации.

МИИ и Министерство на вътрешните работи ще си сътрудничат с оглед възстановяване на работата на СТИВ към задграничните представителства на България и привеждането на дейностите им в сходство с целите на външната политика в региона на икономическата дипломация.

Припомняме, че през февруари двете институции подписаха междуведомствено съглашение за одобряване ролята на СТИВ , като водещ фактор в провеждането на българската външна политика, в частност външноикономическите цели. Предвижда се провеждането на профилирани образования по предмандатна подготовка на новоизбраните чиновници в СТИВ, за повишение на тяхната професионална подготовка. Обучителните действия ще се извършват и координират от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.
 Силен интерес към състезанието за търговски представители на страната регистрира МИИ
Силен интерес към състезанието за търговски представители на страната регистрира МИИ

Срокът за кандидатстване се удължава до 17 ноември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР