В конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза,

...
В конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза,
Коментари Харесай

Пръчът Джони от село Калугерово, който постави рекорд за най-дълъг косъм

В конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза, пръчът Джони несъмнено завоюва първото място. Това събитие се организира като част от Събора на овцевъдите, който се провежда в полите на Петропавловския манастир.

Дължината на косъма му беше измерена на 64 см., което съставлява самобитен връх за автохтонната българска порода. Джони е от село Калугерово, в региона на Пазарджик. Той и неговото поколение - едномесечното козле Жизел и майка му - бяха отличени със фамилна премия. В състезанието за най-дълъг косъм при коза-майка от тази порода, най-голямата дължина от 56 см. бе регистрирана при едно животно, принадлежащо на Стоилка Йорданова от село Семчиново, област Пазарджик. Наградите на спечелилите бяха връчени от заместник-министъра на земеделието Георги Събев.

Калоферската дългокосместа коза е най-дългокосместата порода коза в света, като дължината на косъма й доближава 50-60 см. Тази порода е резултат от продължителна национална селекция. В България популацията на този тип се прави оценка на към 600 животни и през последните години се отглежда най-вече поради кожите, които се употребяват в кукерските костюми.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР