В компанията винаги се намира някой, който не може да

...
В компанията винаги се намира някой, който не може да
Коментари Харесай

Защо не трябва да топите в соса, след като отхапете?

В компанията постоянно се намира някой, който не може да си дояде парченцето чипс, преди да го топне още един път в соса. Но учени демонстрират, че това не просто въпрос на образование, а в реалност популяризира много микроби.

Учени от Университета Клемсън са провели следния опит: потапят цяло и отхапано парче чипс в чаша вода, с цел да видят какъв брой бактерии ще съобщи всяко.

Водата с отхапаното парче чипс съдържала с 1000 повече бактерии на милилитър вода от цялото. Но водата е едно, а сосовете друго, нали?

Екипът тества най-популярните сосове, в които американците топят твърдия царевичен чипс – салца, топено сирене и шоколадов сироп, с цел да видят дали с по-гъстите течности се случва същото. Те откриват, че след двукратно потапяне всеки от сосовете съдържа повече бактерии, в сравнение с след потапяне на неотхапаното.

Но салцата изкарва минимален шанс. Веднага след потапянето в нея има пет пъти повече бактерии, в сравнение с в другите сосове.

Учените считат, че повода е, че салцата е водниста, по тази причина нечистите частици падат от потопеното парче в купата.

" Колкото по-малко плътна е течността, толкоз повече от соса, до който се е докоснала отхапаната част, пада назад в купата, вместо да залепне за парчето. " - изяснява Пол Доусън, водещ създател на проучването. " И когато падне още веднъж в общия съд, то внася бактериите от устата на топящия. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР