В Комисията за защита на конкуренцията - КЗК е образувано

...
В Комисията за защита на конкуренцията - КЗК е образувано
Коментари Харесай

КЗК видя картел в исканите от Ангелкова минимални цени за нощувки

В Комисията за защита на конкуренцията - Комисия за защита на конкуренцията е формирано произвеждане, по искане на Министерство на туризма - МТ за правене на мнение от Комисия за защита на конкуренцията по отношение на сходството с разпоредбите на конкуренцията на предложение за основаване на минимални цени при категоризираните места за настаняване.

Въвеждането на минимални цени за настаняване би довело до същия резултат, какъвто би имал картел сред всички хотели в България. Комисия за защита на конкуренцията смята, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би лимитирало ценовата конкуренция сред хотелите. Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за съблюдаване на условията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха вложили тази спомагателна облага в повишение на качеството на предлаганите услуги.

Цените за настаняване зависят от доста други фактори, с изключение на категорията, заради което е на практика невероятно да бъде избрана една минимална цена за категория, която да е съответна за всички случаи. Най-добрият метод за установяване на цените е това да става вследствие на естествените пазарни механизми, които отразяват пресечната точка сред търсенето и предлагането.

Предоставените от МТ данни за заетостта на хотелите демонстрират непрекъснато и доста незапълване на потенциала на местата на настаняване и са индикация за съществуване на свръхпредлагане. Ефективната конкуренция не значи поддържане на неефективни участници на пазара. Целта на конкуренцията е да се подтиква успеваемостта посредством предложение на по-качествени услуги на по-ниски цени за привличане на повече клиенти.

Поддържането на неефективни хотели не би следвало да бъде за сметка на потребителите. Освен това, е доста евентуално определянето на минимални цени да докара до отлив на туристи и надлежно да реализира тъкмо противоположния на търсения резултат, а точно намаление на приходите на хотелите.

Комисия за защита на конкуренцията смята, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване не може да реализира нито една от преследваните регулаторни цели, а в това време съществуват други механизми, с които те да бъдат реализирани, без да се лимитира конкуренцията. Високо качество на предлаганите услуги по настаняване може да бъде обезпечено посредством надзор във връзка с спазването на условията за съответната категория.

Важно значение за противопоставяне на така наречен "сив бранш " се чака да има бъдещата Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), даваща опция за продан на данни в действително време по предпазени канали сред МТ, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, общините и хотелските рецепции. По отношение на предлагането на цени под себестойност са използвани съответните разпореждания от Закон за защита на конкуренцията.

МТ преглежда опцията за минимални предпазени цени при категоризирани места за настаняване т.е да бъдат закрепени минимални цени на нощувка за всяка от категориите места за настаняване и тези цени да служат като основа за минимално данъчно облагане. Според МТ това ще спомогне за изсветляване на така наречен сив бранш и по-добра регулация на пазара, по-голяма сигурност за дребния и междинен бизнес и по-високи доходи към националната данъчна система.

В хода на изследването по преписката, Комисия за защита на конкуренцията изиска мнение от Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на туристическите организации, Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, Българска национална асоциация "Активни консуматори ".

На формалната страница на Комисия за защита на конкуренцията е оповестено и цялото Решение № 529 на Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР