В комисията по образование гледаха Фонд “Стефан Стамболов”Идеята да се

...
В комисията по образование гледаха Фонд “Стефан Стамболов”Идеята да се
Коментари Харесай

Депутати против висше в Харвард от бюджета

В комисията по обучение гледаха Фонд “Стефан Стамболов”
Идеята да се образоват даровити деца в топ университети в чужбина с пари на данъкоплатеца срещна отпор и от съдружни сътрудници

Гледат предлагането на Има Такъв Народ за параграф 17

Намерението на държавното управление да заплаща с пари от държавния бюджет образование на български студенти в непознати университети скара депутатите в просветителната комисия в Народното събрание.

Става въпрос за Националната стратегия Фонд “Стефан Стамболов”, за която се смяташе, че е персонална самодейност на премиера Кирил Петков, откакто той се похвали във видео послание с нея, само че на съвещанието през вчерашния ден се разбра, че в действителност още предишното лято концепцията за фонд е била стартирана от вицепремиера Асен Василев пред синдикати.

Сегашната стратегия, която Министерски съвет одобри, планува в идващите три години по 10 даровити студенти годишно да получат до 200 000 лева стипендия за образование в топ университети като Харвард и Кеймбридж, след което да се върнат в България.

Текстът за това е залегнал в параграф 20 от измененията в Закона за висшето обучение и бе вкаран сред първо и второ четене в комисия, което подразни и опозицията, и народни представители от болшинството.

Държавният бюджет да финансира непознати просветителни системи - това опонира на закона, който не разрешава финансиране на образование в чужбина на български жители, отвърнаха от ГЕРБ.

“Това е съществена смяна в модела на финансиране на българското обучение, в случай че бъде признато. Досега беше регламентирано финансиране единствено в българските висши учебни заведения. Освен че е непрозрачно, считаме това предложение и за противоконституционно”, сподели зам.-председателят на комисията Красимир Вълчев.

Такова е и мнението на конституционалистите на Има Такъв Народ, изясни Атанас Чорбанов. “Според нашите експерти текстът опонира тотално на Конституцията”, изясни той. От Демократична България също желаеха вносителите да са сигурни, че текстът за фонда не е противоконституционен.

Против него бяха от Движение за права и свободи, и от “Възраждане”.

От своя страна, просветният министър акад. Николай Денков изслуша всички и заключи, че от самото начало се пробва да вкара работещи практики и от чужбина, които се развиват сполучливо и ще оказват помощ на висшето обучение. “Няма такава система, която да търси високо качество и да се развива единствено с консенсус”, съобщи той.

При гласуването комисията остана без кворум, защото представители на ГЕРБ и Има Такъв Народ напуснаха залата.

Другият наболял въпрос за 20-те млн. лева за заплати във вузовете, обвързани с параграф 17 от закона за бюджета, е в програмата на депутатите за през днешния ден. Ще се гледа законопроектът на Има Такъв Народ, който анулира противоречивата препоръка против дотация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР