В коментар за КМГ по повод приключилия в Пекин внушителен

...
В коментар за КМГ по повод приключилия в Пекин внушителен
Коментари Харесай

Петър Герасимов: Форумът „Един пояс, един път“ в Пекин порази световната общественост със своя мащаб, дух и перспективност

В коментар за КМГ във връзка завършилия в Пекин величествен интернационален конгрес във връзка 10-ия празник на самодейността на ръководителя Си Дзинпин, българският журналист Петър Герасимов го дефинира като „ политически потрес ” за Съединени американски щати и споделя мнението си, че „....Байдън тича след влака за Пекин! ” Той се стопира и на идния конгрес на АТИС, както и предстоящата среща сред Си Дзинпин и Джо Байдън, планувана по време на събитието в Сан Франциско.

„ Наскоро светът означи по величествен метод 10-годишния празник на една хуманна, икономическа и всеобемаща самодейност на ръководителя Си, наричана просто „ Поясът и пътят “. По нейните логистични направления хиляди влакови композиции минаха до в този момент дистанцията Китай – Централна Азия – Европа, подчинени на концепцията за едно взаимоизгодно икономическо съдействие ”, акцентира при започване на коментара си публицистът. Към тях се причислиха и транспортните самолети от Въздушния път на коприната и големите контейнеровози по маршрутите на Морския път на коприната.

Завършилият преди дни конгрес на високо ниво „ Един пояс, веднъж “ порази международната общност със своя мащаб, дух и перспективност, изрично показва мнението си Герасимов и напомня, че на него са участвали управителни дейци на близо две трети от държавите-членки на Организация на обединените нации. „ И всички те подвигнаха ръце за привет в очакване на идната златна декада на самодейността ” – разяснява още той.

„ Да се приказва, че този голям триумф минимум стъписа Белия дом е непретенциозно. По-скоро определението е „ политически потрес “. Шок, подбуден от триумфа на „ Поясът и пътят “, потрес от гениалната проницателност на водача Си Дзинпин! ” – споделя още Петър Герасимов, като продължава:

„ И естествено, реакцията на Вашингтон не закъсня. От разнообразни медии научаваме за плахите опити на Джо Байдън да стартира своя концепция за търговски маршрут Индия – Близък Изток – Европа. Някакво едва сходство на „ Поясът и пътят “. И то с 10 години забавяне. Може да се каже, че Джо Байдън се пробва да тича след влака на Пекин, само че още от в този момент е видно, че възможностите да го настигне са извънредно химерични! ”

Коментаторът се стопира и на продължаващата „ сага ”  с деликатните връзки сред Вашингтон и Пекин, която  продължи с визитата на посланик № 1 на КНР Уан И в американската столица броени дни преди започването на  форума на високо равнище на АТИС, очакван за средата на ноември. Той напомня, че във Вашингтон Уан И се е срещнал с няколко високопоставени американски политици,  като цитира и мнението на чуждестранни  наблюдаващи, обвързвано на първо място с  диалога на Уан И с президента на Щатите Джо Байдън.

„ По време на срещата сред Джо Байдън и Уан И траяла един час, президентът на Съединени американски щати е подчертал, че както Съединени американски щати, по този начин и Китай би трябвало да ръководят отговорно „ конкуренцията в връзките и да поддържат отворени линии за връзка ", както и " да работят дружно за справяне с световните провокации ".

Тук заслужава да напомним и неотдавнашното писмо на ръководителят Си Дзинпин, прочетено на годишната вечеря на основания в Ню Йорк Национален комитет по американско-китайските връзки, (преди визитата на посланик № 1 на КНР в САЩ) – споделя Герасимов, като акцентира, че в него китайският водач акцентира, че „ въпросът дали Съединени американски щати и Китай ще намерят верния път на разбирателството е от основно значение за света “. Освен това Си Дзинпин отправя  и апел за по-стабилни двустранни връзки, които съгласно него би трябвало да бъдат основани на правилата на " взаимното почитание, мирното взаимно битие и стопански връзки на основата " печеля-печелиш " /win-win/.

Въпреки дипломатически сдържания речник, явно в упоменатите изказвания на ръководителя Си,  и на президента Байдън остава диря от недоизказаност и от съществуване на съществуващо напрежение сред двете велики сили. Във всеки случай, персоналната среща Си Дзинпин – Джо Байдън в коридорите на форума на АТИС в Сан Франциско е още един мотив за въздържан оптимизъм по отношение на по-нататъшното  развиване на двустранните връзки Китай – Съединени американски щати, акцентира Герасимов.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР