В коментар под публикацията му Георги Младенов обяснява: Бързолета няма

...
В коментар под публикацията му Георги Младенов обяснява: Бързолета няма
Коментари Харесай

Столичанин се изуми: Каква е тази птица на балкона ми?

В коментар под обявата му Георги Младенов изяснява: Бързолета няма никакво роднинство с лястовиците, макар приликата и навиците, и сходния метод на живот. Негов непосредствен роднина е колибрито.

И добавя – Ето по какъв начин се чифтосват: Черният бързолет е единствената птица способна да яде, да се чифтосва и спи по време на полет. Те могат да организират в небето по няколко години без да слизат на земята.

Стефан Марков поучава от своя страна: Бързолет. Свържете се незабавно с Дивите животни, в случай че желаете да спасите птицата. Те ще я приберат и ще се погрижат умело за лечението й. И никога не опитвайте да я храните!

Бързолетови (Apodidae) са семейство дребни птици от разред Бързолетоподобни (Apodiformes), на външен тип сходни на лястовиците, само че малко по-едри от тях. Дължината на тялото им е към 20 cm, размаха на крилете доближава над 50 cm и тежат до към 100 гр. Характерна специфичност са дългите им сърповидно извити криле. Окраската им е тъмна и едноцветна. Човката е дребна, само че се отваря доста, с помощта на необятните кожни гънки от двете и страни.

Бързолетови са птиците с най-висока скорост на деен (хоризонтален) полет, скоростта им от време на време надвишава 180 km/h. Практически не кацат отвън интервала на мътене и развъждане на дребните, а в случай че го създадат то е на висока канара или постройка, откъдето могат да се спуснат непосредствено в полет. Краката са им напълно дребни и закърнели, завършващи с кукувидно извити нокти, служат само с цел да се задържат. Не могат да вървят и в случай че инцидентно попаднат на повърхността на земята, изхвърчат отблъсквайки се с криле.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР