В колизия ли е Синята зона във Варна със Закона

...
В колизия ли е Синята зона във Варна със Закона
Коментари Харесай

Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами

В колизия ли е Синята зона във Варна със Закона за придвижване по пътищата?

Проблемът се поражда от това дали обозначените места за прекъсване и паркиране са на законовото разстояние от пешеходните пътеки.

От информация в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи разбираме, че: Пешеходната пътека е част от платното за придвижване, обрисувана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предопределена за прекосяване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за придвижване.

До тук беше лесното. Това го знаят множеството водачи и пешеходци. Не дребен % от тях знаят и че е неразрешено прекъсването или паркирането върху пешеходна пътека (друг е въпроса, какъв брой го спазват). Проблемът обаче идва, когато даден лидер на моторно транспортно средство е хванат от органите на реда, че е спрял или паркирал возилото си на несъмнено разстояние от начертана пешеходна пътека. Тогава той е " награден " с санкция, тъй като колата му се намира на по-малко от 5 метра от маркировката. И би трябвало да си заплати за дяволията, както споделят старите българи.

От тук нататък въпросът се заплита като гордиев възел.

Значи, жалват се читатели на Varna24.bg поискали анонимност, излиза, че някой е глобен, тъй като колата му е на по-малко разстояние от 5 метра до пешеходната пътека, а различен не е. Вторият не е санкциониран, тъй като автомобилът му е вярно спрян в Синя зона.

Правилно е спрян в Синя зона, само че погрешно по отношение на пешеходна пътека, защото обрисуваното място е на по-малко разстояние от 5 метра от нея (независимо дали тя е нарисувана или не).

Нашите читатели са безапелационни, че не е редно при едно и също нарушаване, някой да бъде санкциониран, а различен да минава метър, тъй като е платил за Синя зона, която очевидно е маркирана в контраст с текстове от Закона за придвижване по пътищата.

Репортерска инспекция на Varna24.bg по улиците в морската столица откри, че някъде маркировката на Синята зона отстои на 5 метра, само че на множеството места, тя е на към метър от пешеходната пътека.

Юристи, до които се допитахме, нямаха еднопосочно мнение по отношение на проблема. Според тях 5-метровия сервитут би трябвало да се мери преди пешеходната пътека (по посока на движението), тъй като по този начин се обезпечава по-добра видимост на водача. Защо обаче не на всички места е по този начин, те не пожелаха да разясняват. Така въпросът си остава отворен и очевидно е въпрос, чийто отговор е за 1 милион лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР