В книгата се представят етнокултурните процеси през последните сто години,

...
В книгата се представят етнокултурните процеси през последните сто години,
Коментари Харесай

„Етнография на Тутракан“ представят в музея в сряда

В книгата се показват етнокултурните процеси през последните 100 години, довели до смяна в настройките и идентичностите на другите локални групи от хора, обитаващи територията на някогашната Тутраканска околия. Изследвани са обичаите, облеклото, кулинарните практики, детските фолклорни игри, форми на архитектурата, изяви на фолклора, занаятите, календарните и фамилните празници, вярвания на обособените етнокултурни и религиозни групи в района.

Водеща при съставителството на сборника от научни писания за Тутракан и Тутраканско е концепцията на проф. Николай Ненов за установяване на етнографски общности на основата на сходства и прилики, каквито са местата наизуст и културните прекарвания в интервала сред двете международни войни, местни идентичности, обвързани с паметни средища, лечители, обичайни познания, умения и културни практики, осъзнати като културно завещание. Проследени са облиците на Добруджа, както и знанието на локалните общности за местата наизуст и формите на културен пейзаж, посредством които се търсят изявите на културна традиция и ежедневен метод на живот, наблюдава се системата за предаване на познание и полезности, които демонстрират неповторимото единение сред индивида и природата.

Автори на книгата са Петър Бойчев и Величко Атанасов от Тутракан, Десислава Тихолова, Искра Тодорова, Николай Ненов от Русе и Донка Съботинова от Силистра.

Изданието е осъществено с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Тутракан.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР