В книга от 1945 г., озаглавена Германия е нашият проблем,

...
В книга от 1945 г., озаглавена Германия е нашият проблем,
Коментари Харесай

Германия е изправена пред заплахата от деиндустриализация

В книга от 1945 година, озаглавена " Германия е нашият проблем ", американският финансов министър Хенри Моргентау показва предложение да лиши следвоенна Германия от нейната индустрия и да я трансформира в селскостопанска стопанска система. Въпреки че неговото коренно предложение има известно въздействие върху проектите на съдружниците за окупацията на Германия след провалянето на Хитлер, то по този начин и не е осъществено.

Близо 80 години по-късно Владимир Путин може да реализира част от това, което Моргентау, чиито родители са били родени в Германия, е имал поради. Чрез превръщането в оръжие на природния газ, на който разчита могъщата немска индустриална база, съветският президент отслабва четвъртата по величина международна стопанска система и третия по величина експортьор на артикули. Не оказва помощ и фактът, че в това време най-големият търговски сътрудник на Германия, Китай, който предходната година е купил немски артикули на стойност 100 милиарда евро (101 милиарда долара), в това число коли, здравно съоръжение и химикали, също е в развой на съществено закъснение.
Изпитание за бизнес модела на страната
Националният бизнес модел, построен частично върху евтината сила от една автокрация и огромното търсене от друга, е изправен пред съществено тестване.
Реклама
Последствията могат да бъдат тежки за Deutschland AG: немските " сини чипове " пострадаха повече по време на тазгодишните пазарни разтърсвания, в сравнение с техните аналози в други страни - от януари насам са спаднали с 27%, изразено в долари, близо двойно по-голям спад от английския FTSE 100 или американския показател S&P 500. " Същността на нашата индустрия е застрашена ", предизвести предишния месец шефът на BDI, асоциацията на немската индустрия, Зигфрид Русвурм. Ситуацията наподобява " токсична " за доста сдружения, съобщи той. И с помощта на глобализираните вериги за доставки отровата може да се популяризира в останалата част на индустриализирания свят, който разчита в огромна степен на немските производители.

Най-големия проблем на немската промишленост е възходящата цена на силата. Цената на електрическата енергия за идната година към този момент се е покачила 15 пъти, а цената на газа 10 пъти, декларира BDI. През юли индустрията е изразходвала 21% по-малко газ, в сравнение с през същия месец на предходната година. Това частично се дължи на това, че фирмите употребяват силата по-ефикасно. Но спадът е най-много заради " трагичното " понижаване на производството, споделя BDI.

От юни мозъчният концерн Kiel Institute for the World Economy утежни прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2022 година с 0.7 процентни пункта до 1.4%. В момента той чака през 2023 година стопанската система да се свие и инфлацията да доближи 8.7%.

По-малките компании се затрудняват повече от по-големите. Според изследване, извършено през юли, от консултантската компания FTI Andersch измежду 100 приблизително огромни " джобни мултинационални компании " в Mittelstand (мрежа от дребни и междинни предприятия, които работят интензивно за износ), близо четвърт от компаниите с по-малко от 1000 чиновници са отменили или отказали поръчки, или възнамеряват да го създадат спрямо 11% от компаниите с над 1000 чиновници. В земята на повече от 3 хиляди типа самун към 10 хиляди производители на този главен артикул се борят както в никакъв случай до момента в следвоенна Германия. Те се нуждаят от електричество и газ за пещите и машините за месене на тесто, макар че се борят с по-високите цени на брашното, маслото и захарта, както и с по-високите заплати на хлебарите. Продавач в 127-годишната верига пекарни Wiedemann в Берлин оповестява, че компанията изпитва безнадежден дефицит на личен състав и се пробва да пести сила, като да вземем за пример държи фурните в магазините студени и пече всички хлябове в централата.
Реклама По-високите разноски стават по-трудни за прекачване върху потребителите.
Друго скорошно изследване, извършено от BDI, измежду 600 приблизително огромни компании демонстрира, че близо 1 от 10 е прекъснала или понижила производството си заради високите индустриални разноски. Повече от 9 от 10 са декларирали, че внезапно покачващите се цени на силата и суровините са огромно или екзистенциално предизвикателство. Една от пет обмисля преместването на част или на цялото си произвеждане в друга страна. Две пети са декларирали, че вложенията в зелени способи за произвеждане ще би трябвало да изчакат.

По-големите енергоемки предприятия като химическата индустрия или производството на стомана са изправени пред сходно усложнение, усложнено от нуждата да се конкурират със противници в други страни, където силата остава по-евтина. Химическият колос BASF, който употребява природен газ както за произвеждане на електрическа енергия, по този начин и като суровина, към този момент е понижил производството и може да се наложи да го редуцира още повече. Металургичната група Thyssenkrupp е изгубила половината от пазарната си стойност от януари насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР