В климата на Земята има редуване на топли и студени

...
В климата на Земята има редуване на топли и студени
Коментари Харесай

Професор от БАН: Наивно е да се борим с глобалното затопляне, можем само да се приспособяваме

„ В климата на Земята има периодично повтаряне на топли и студени интервали и да се счита, че индивидът може да спре световното стопляне, е наивно, той може единствено да се опита да се приспособи към новите условия “.

Това разяснява проф. дн Кристалина Стойкова от Геоложкия институт на Българска академия на науките, представена от Българска телеграфна агенция. Тя се включи в честването на 50-годишнината от основаването на Института по океанология във Варна и изнесе лекция на тематика „ Климатичните промени в последните 66 милиона години в геоложката история на Земята - за какво е значимо да се изследват “.

Средната световна температура на въздуха през последната седмица е била 17,18 градуса

Проф. Стойкова уточни, че в последните два века индивидът се трансформира в доста значим геоложки фактор посредством продукцията на парникови газове, изсичането на горите, унищожаването на хабитатите на животните и растенията и по този начин директно се намесва в климатичната система на Земята, увеличавайки опцията за повече пагубни феномени. „ Това е един отрицателен отпечатък, който хомо сапиенс основава на личната си планета и в случай че познава добре естествените закони и има вяра на учените си, би трябвало да спре да го прави “, разяснява тя.

Проф. Стойкова посочи, че актуалното общество не може да разбере тези процеси, тъй като няма чувство за продължителността им. „ Ние измерваме всичко с нашия живот от към 100 години, само че ни е мъчно да си представим какво е било преди милиони години. Това, че сега човечеството се пробва да си каже, че ще спре световното стопляне, е много наивно и учените знаят, че е невероятно. Това са схващания повече в полето на политиците, които продават парникови квоти и приказват за зелен преход “, съобщи тя.

Необходими са системи за ранно предизвестие

Според нея можем единствено да не способстваме толкоз за световното стопляне, само че това е наклонност, която ще се развива. „ Ние можем единствено да се опитаме да се пригодим, да забележим какви ограничения бихме могли да предприемем, да бъдем подготвени да се променим, тъй като това е историята на Земята “, акцентира Стойкова. 

Тя счита, че въпреки всичко трендът на стопляне на планетата е по-добрият стопански и обществен вид от заледяването – „ тогава би ни трябвала доста сила да вършим земеделие и да водим този високо софтуерен метод на живот, с който сме привикнали “.

„ Доказано е, че има периодично повтаряне на климатите от горещи, през топли и хладни, до студени. В момента Земята се намира в преход от ледена ера, която е била преди към един милион години, към стопляне. Цялата климатична система е директно подвластна от три астрономични фактора - дистанцията на Земята до Слънцето и циклите на въртене към него, наклона на земната ос и въртенето към себе си “, уточни Стойкова и добави, че с помощта на тях планетата получава несъмнено количество слънчева радиация.

Не съм оптимист, че ще имаме нови технологии, които ще разрешат доста висока скорост на придвижване в Космоса, уточни той

„ От друга страна на климата въздействат и вътрешните фактори като придвижването на континентите. Ние не го усещаме, само че в геоложки проект конфигурацията се е трансформирала доста в последните 200 милиона години. При това придвижване изригват вулкани и стават трусове в избрани зони “, напомни тя и заключи, че резултатите от галактическите и вътрешните фактори дефинират смяната на климата.

Затоплянето на океаните, наближаващият " Ел Ниньо " и нездравословните излъчвания са единствено част от аргументите

„ Примерите от дълбокото минало сочат, че Земята е претърпяла фрапантни стопляния и захлаждания единствено под въздействието на естествените аргументи, без човешката интервенция. При най-голямото световно стопляне преди 56 милиона години междинната температура се е повишила с 4 до 8 градуса, което е имало доста отрицателен резултат върху екосистемите. Времетраенето му е било 10 хиляди години, което е малко от геоложки аспект. Десет милиона години се е задържал топъл интервал, последван от цикъл на захлаждане, като най-голямото е преди 33 милиона години, след това трендът е противоположен “, разказа ученият.

Вероятната причина за това е свръхрастежа на планктон в резултат на климатичните промени

„ При тези интервали настъпват доста промени за животинския и растителен свят, като при стоплянето най-засегнати са били бентосните организми в дълбокия океан, от които са изчезнали 90 %. За нас и за човечеството е забавно по какъв начин са го претърпели, а това нормално става с цената на жертви “, сподели Стойкова и уточни, че тези, които са останали, са били по-гъвкави, по-приспособени и са развили за десетки хиляди години нови качества по този начин, че да не изгубят местообитанията си и да дадат потомство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР