В класацията за най-красивите водопади в България обикновено Крушунските са

...
В класацията за най-красивите водопади в България обикновено Крушунските са
Коментари Харесай

Крушунските водопади – идеални за разходка дори и с малки деца

В класацията за най-красивите водопади в България нормално Крушунските са преди всичко

А туристите доста ги обичат, тъй като са извънредно подобаващи за фамилна разходка даже с дребни деца.

Те са до село Крушуна, което е на 6 км от Летница и на 30 км от Ловеч. Близо до тях се стига с кола, след това се върви по лесна туристическа пътека, за която се заплаща входна такса.

Водопадите са на северния скат на Деветашкото плато и съставляват каскада по река Пройновска, която извира от Крушунската пещера.

Можете да видите пещерата единствено извън. В нея има дълбоки езера, водопади и пещерни формирания. Тя обаче не е облагородена. Достъпни са 150 м във вътрешността, само че единствено за спелеолози.

Най-голям е първият водопад – Пръскалото, там водата пада от 20 м.

После реката се разделя и скача по доста стъпала от бигор, които са по-ниски. Цветът на водата е изумителен млечно наследник, а езерата, в които се оглеждат дърветата и обраслите с мъх скали, са изумрудени.

Препоръчително е да идете при водопадите напролет, когато реката е най-пълноводна, а гората към този момент се е раззеленила.

Туристите потеглят изпод по пътеката нагоре към Пръскалото и пещерата. Има 15-ина моста, от които може да разгледате водопадите, бързеите, басейните и живописната околност Маарата (Пещерата), която е оповестена за естествен парк. Гората в близост е непроходима.

Маршрутът се минава за към час и половина спокоен ход. По него има беседки и пейки

По отклоняване на екопътеката, която води до огромния водопад може да стигнете до Зеления водопад за към 20 минути. Водата за него извира от друга пещера – Урушка маара, и пада от 20 м.

На към 3 0 км от Крушуна е село Деветаки, до което се намира Деветашката пещера с красиви сталактити и сталагмити. Тя също е подобаваща за посещаване с деца.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР