В Китай концепцията за екологично погребение цели да върне починалия

...
В Китай концепцията за екологично погребение цели да върне починалия
Коментари Харесай

Все повече китайци избират екологични погребения с цел опазване на природата

В Китай концепцията за екологично заравяне цели да върне умрелия към природата и набира все по-голяма известност, оповестява Българска телеграфна агенция.

През 2016 година Министерството на гражданската администрация на страната издава насоки за поощряване на екологичните погребения, като приканва хората да погребват пепелта или телата на своите близки под дървета и в морето.

На 4 април тази година се отбелязва Цинмин - обичаен китайски фестивал, на който хората се покланят на предците си. Обществените гробища в цялостен Китай посрещат гости, които отдават почитта си.

„ В наши дни следим доста нарастване на запитванията за екопогребения “, споделя У Лидун, началник на гробище в град Уси. „ В предишното някои просто имаха вяра, че размерът на имота за заравяне отразява равнището на почитание към мъртвите “.

„ Изборът на екологични погребения не е елементарно решение заради остарели вярвания, като да вземем за пример организирането на огромни церемонии демонстрира синовна преданостт от страна на потомците “, добавя У Лидун.

В Китай екопогребения включват погребения в тревни площи, в цветни лехи и под дървета, които изискват минимална повърхност. Популярно е и морето, и биоразградимите урни, които не заемат никаква земя.

Освен загрижеността за околната среда и възходящото предпочитание за общуване с природата, насърчаването на екопогребенията се дължи и на някои на практика фактори. По данни на Националното статистическо бюро през 2023 година в Китай са умряли към 11 млн. души. Ако всеки имот за заравяне бъде стеснен до един квадратен метър, ще са нужни над 10 квадратни километра земя.

През април предходната година провинция Цзянсу вкара нови правила за ръководство на публичните гробища, съгласно които зоните за екопогребения би трябвало да заемат минимум 30 % от общата повърхност на новопостроено гробище.

В разнообразни райони се ползват държавни тласъци за такива погребения. През последните три години провинция Цзянсу е отпуснала към 180 млн. юана (около 24,9 млн. щатски долара) за дотации за екопогребения. В Пекин фамилиите, които избират сходен способ в морета, могат да получат дотация в размер на 4000 юана (1юан. 0,14 щатски долара).

„ Тези нови начини на заравяне в действителност отразяват смяната в концепциите на хората, с цел да се разреши на умрелите да се върнат към природата и да се резервира духът им в сърцата на потомците “, споделя Гао Вей, шеф на отдел в ръководството на погребалните услуги в град Сюйчжоу в Цзянсу.

Гао Вей прибавя, че екопогребенията оферират повече зелени площи и по-високи стандарти на погребалните ритуали спрямо обичайните. Церемониалните услуги, включващи рецитали на лирика и поднасяне на цветя, могат да основат както тържествена, по този начин и сърдечна атмосфера за фамилията.

„ С повишаването на осведомеността за смисъла на грижата за възрастните хора посредством образованието по житейска просвета от ден на ден хора осъзнават, че би трябвало да демонстрират повече обич и грижа към възрастните хора, до момента в който са живи “, споделя Цян Цинян, чиновник в Бюрото по цивилен въпроси в Уси.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР