В Казанлък започна кампанията по прибирането на розовия цвят. Ритуалът

...
В Казанлък започна кампанията по прибирането на розовия цвят. Ритуалът
Коментари Харесай

Започва кампанията по прибирането на розовия цвят в страната

В Казанлък стартира акцията по прибирането на розовия цвят. Ритуалът розобер е извънредно атрактивен и макар софтуерното време брането на маслодайната роза Дамасцена не се е трансформирало през последните няколко века.

Очакват се проблеми с работната ръка и с изкупната цена. Причините са високите цени на горивата и скъпите материали за поддръжка, скъпите торове.

Голяма част от розопроизводителите са на загуба. Очаква се розопреработвателите да откажат да купуват розов цвят заради съществуване на залежало розово масло, казусът е, че няма къде да се съхранява и се скапва.

" Ритуалът „ Розобер и Розоварене “ е годишното централно събитие за формалните посетители и задграничните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в национални носии, групи за достоверен фолклор, кукери и танцови сформира огласят розовите градини и посрещат гостите на Празника.

В плодородните розови градини на Розовата котловина, те приканват гостите да наберат от цветето на боговете – маслодайната Казанлъшка роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

Избира се най-сръчната розоберачка, която получава премия за своята усърдност от самите стопани. Пресъздадени от професионални и самодейни фолклорни сформира са ритуалите „ Розобер “ и „ Розоварене “. Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от преди малко създадената розова вода.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР