В катедралния храм Св. Александър Невски Негово светейшество Българският патриарх

...
В катедралния храм Св. Александър Невски Негово светейшество Българският патриарх
Коментари Харесай

Патриах Неофит оглави празничната служба на Бъдни вечер

В катедралния храм " Св. Александър Невски " Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната работа на Бъдни вечер. 

Негово Светейшество съслужи с Техни Преосвещенства  Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки свещеник Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, шеф на Отдел " Връзки с обществеността " при Св. Синод, архим. Васиан, предтавител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, йеромонах Мелетий,  ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и други, както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруновски.

" Светът, в който живеем е същият както и в годините на земното служение на Спасителя – свят на страдалчество, болежка и тъга, на несгоди и несправедливост. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, което би трябвало да дава плод във всекиго от нас – в нашите думи и каузи, в живота ни съгласно завети от Христа Иисуса безконечен и неизменим пример.

 Този свят ще познае, че сме рожби Божии, които обичаме Бога и следваме Неговите повели. 
Само тогава, виждайки нашата обич, изразена освен на думи, само че и на каузи – оделотворени в благосклонност и великодушие, във взаимопомощ и всеотдайност към всеки човек нуждаещ се от помощ, поддръжка и протекция, внимание и от откровена, нелицемерна обич ", сподели в словото си Светейшият Български патриарх Неофит. Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

По време на богослужението новият министър-председател Кирил Петков взе молитвено присъединяване, дружно със фамилията си. В края на утринната Кирил Петков влезе в олтара на Патриаршеската катедрала, където взе благословение от Светейшия патриарх Неофит. 

Богослужбата бе предавана и онлайн в ефира на БНТ1. Тържествената св. Литургия за Рождество Христово ще стартира на следващия ден от 9,30 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР