В късната емисия новини австрийската обществена телевизия ОРФ излъчи снощи

...
В късната емисия новини австрийската обществена телевизия ОРФ излъчи снощи
Коментари Харесай

Австрия защити издаването на визи на руската делегация за участие на Парламентарна асамблея на ОССЕ

В късната емисия вести австрийската социална телевизия ОРФ излъчи нощес изявление с министъра на външните работи на Австрия Александер Шаленберг, в което той още веднъж отбрани решението за издаване на визи на съветската делегация за присъединяване в идната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Това е обвързване, произлизащо от съглашението с страната седалище на организацията - да обезпечи влизане в страната на всички делегати от страните участнички. Шаленберг добави, че се ориентира ясно съгласно интернационалното право, което би трябвало да се приложи в този случай, предава Българска телеграфна агенция.

Алтернативата да се разпусне ОССЕ в действителност не е никаква опция, разяснява външният министър. „ Много несполучлива “ е датата на сесията - 24 февруари, когато преди година Русия атакува Украйна, само че и в бъдеще ще са нужни платформи като ОССЕ. Всяка връзка и всеки диалог с Русия са сложни, само че „ би трябвало да останем в диалог “, обобщава Шаленберг.

Многостранността постоянно е сложна, само че като представители на седалището на организацията е належащо да се погрижим да осигурим присъединяване на всички делегати, съобщи външният министър. Шаленберг изрази страдание във връзка на желанието на делегатите от Литва да разгласят протест при положение на присъединяване на съветската делегация, тъй като има стойност да се покаже на Русия какъв брой към този момент е изолирана.

Ясен е обаче и фактът, че с президента Владимир Путин няма да е допустимо връщане към предходното статукво. Но макар цялата емоционалност би трябвало да се мисли и за това, че Русия няма да изчезне от картата, съобщи Шаленберг.

Той отбрани изгонването на четирима съветски дипломати, които до осми февруари би трябвало да изоставен Австрия. Министърът напомни, че за трети път се постанова да приложи тази мярка, само че „ ще реагираме постоянно, когато забележим, че се злоупотребява с дипломатическия статут “, съобщи Шаленберг. Всяка страна, която предприеме такива стъпки, ще почувства последствията, добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР