В карловското село Слатина няма частни домове, които да не

...
В карловското село Слатина няма частни домове, които да не
Коментари Харесай

В Слатина къщите са изчистени, в Богдан и Каравелово са нужни малка техника и доброволци

В карловското село Слатина няма частни домове, които да не са изчистени след наводнението от 2 септември. Има единствено три публични здания, които имат потребност от още малко почивстване, в идващите два три дни ще приключим работата в това обитаемо място, заяви пред публицисти регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

" На място в Слатина има доброволци от община Троян. Днес в село Богдан се включват 100 безработни по стратегия на общественото министерство, а към 1000 доброволци ще бъдат на терен в трите села през почивните дни, над 200 души изпращат на следващия ден от Националното съдружие на студентските препоръки ", уточни Стоев.

По думите му задачата на напъните през миналите и идните дни ще бъдат да се изчистят домовете на хората, за което ще е нужна по-малка техника, като бобкати. От община Садово са изпратили 11 единици техника и в продължение на четири дни ще се работи с нея гратис.

Областният шеф заяви още, че електрозахранването е възобновено и в трите села, остава да се включи уличното осветяване. Колкото до водоснабдяването, то е на 50 %, защото на някои места са прекратени водопроводните и надречните корита.

" Лекарските кабинети в селата работят, като това са локални лекари. Екипите на БЧК оказват психическа подрепа на хората, които имат потребност. Водата към момента не е годна за пиянство. Осигурени са 200 тона питейна вода от държавния запас. Във всяко село е изпратен по един тир с вода, авариен подобен има в Карлово, а пет други са подготвени да тръгнат при нужда ", добави Ангел Стоев.

На 19 септември стартира изплащането на еднократната обществени помощ от 375 лв.. Ще я получат 378 фамилии, а тези, които не са подали молби в границите на в началото оповестения период, могат да аплайват, ще им бъде отпусната такава помощ, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Колкото до дезинфекцията, и трите села са изцяло дезинфекцирани - улици, дворове, къщи.

По информация на регионалния шеф на място все още има над 120 единици техника, като от огромна техника към този момент няма потребност, единствено от по-малка. Очакваме се график за изпращане на техника от някои общини, ангажимент за това имат от Националното съдружие на общините в България. Основната цел е да се създадат проходими коритата на реките, защото още веднъж идва дъждовен сезон.

А по отношение на фамилиите, останали без дом, Ангел Стоев заяви, че е декларирана потребност от 22 фургона, които ще бъдат обезпечени от Министерството на защитата. Очаква се да бъдат доставени след към 10 дни.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов напомни, че в помощ на хората се раздават хранителни артикули, като организацията планува храната да се доставя по домовете на доста възрастните и трудноподвижните, а останалите би трябвало да отидат на място, с цел да я получат. Той прикани хората, които желаят да дарят артикули, да се координират с Общински спешен щаб, с цел да не се получава повтаряне.

Представителите на изпълнителната и локалната власт припомниха също, че от Междуведомствената комисия за справяне с вредите от бедствия са одобрили 10 милиона лв. за община Карлово, които би трябвало да бъдат налични от идната седмица.

" Тези средства са за действия, които към този момент са осъществени. Но също и за планиране на ремонт на улици, мостове и речни корита ", изясни регионалният шеф на Пловдив. По думите му ще бъде нужно проектирането на 11 нови моста. Трябва да се изградят и нови улици.

А по отношение на помощта, която ще получат потърпевшите фамилии, съгласно Ангел Стоев тя ще бъде и финансова, и помощ под формата на материали.

" Там, където има похабена мебелировка, ще се създадат пакети с електроуреди, които ще бъдат купени с дарения или непосредствено от хора, които желаят да оказват помощ ", уточни Стоев.

На терен в потърпевшите села не престават да работят военнослужещи. Дежурят непрекъснато и полицейски чиновници, като тяхната задача е да подсигуряват успокоение на локалните поданици.

Днес отвън професионалните им отговорности, служителите на реда се включват с непринуден труд в разчистването на къщите и пътната инфраструктура, оповестяват от ОДМВР - Пловдив.

 Снимка: Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив

Трудно е да се каже по кое време ще приключат дейностите по почистване на къщите в селата Богдан и Каравелово, изясни Ангел Стоев. По думите му не се влиза в парцели, чиито притежатели не са на място, а това съгласно Емил Кабаиванов са към 15 % от къщите в потърпевшите села.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР